woensdag 21 juli 2010

21 juli 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen uitgesproken vriendelijk. Bijna alle aandelen noteren hoger, al stellen de omzetten vaak maar weinig voor. Het eerder geschetste beeld in de berichten (bedrijven min of meer ok, macro niet) werd nogmaals bevestigd.

-Vanmiddag moet Fed-voorzitter Bernanke weer naar het Amerikaanse parlement om duidelijk te maken hoe de economie ervoor staat. Daar kunnen nog wel verrassende dingen uitkomen, want het is volkomen duidelijk dat de groei in de VS aan het afzwakken is en het kan goed zijn dat parlementsleden gaan vragen wat de Federal Reserve daaraan denkt te gaan doen. Dat zal niet meevallen, want de afgelopen jaren heeft de Fed al erg veel gedaan. Denk aan de extreem lage korte rente, denk aan het grootschalig aankopen van uitstaande leningen en denk aan de eerdere steunoperaties en gegeven garanties.

-Uit een publicatie van McKinsey is gebleken dat analisten vaak veel te positief zijn over de verwachte resultaten van de bedrijven en de economische groei. Hoe verrassend is dat nog? Denkt u dat er door beleggers nog veel waarde aan de uitspraken van analisten wordt gehecht of worden die uitspraken met de bekende kilos' zout genomen. Opmerkelijker is dat de media om informatie blijven vragen van mensen die het keer op keer verkeerd zien. Misschien kunnen ze daar eens gaan bijhouden wie ertoe doet en wie in essentie alleen maar ethervulling is.

-Nog een klachtje over die media dan maar. Waarom toch altijd die extreme belangstelling voor bedrijven als Apple en Goldman Sachs? Er kan daar helemaal niets gebeuren of er worden miljoenen woorden aan gewijd, maar zo zijn er nog series andere bedrijven waar nagenoeg geen enkele belangstelling voor is.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten