dinsdag 20 juli 2010

19 juli 2010

-Het is kwakkelen vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er voldoende, maar het is niet eenduidig genoeg om een richting te kiezen. Plusjes en minnetjes wisselen elkaar af, met omzetten die niet eens erg laag zijn.

-Een van de berichten betrof de kwartaalresultaten van Philips. Die zagen er best aardig uit, door het hele bedrijf heen gaat het beter. Niet zo heel moeilijk natuurlijk omdat vergeleken wordt met de erg slechte cijfers van een jaar geleden. Minder prettig zijn de wat terughoudende uitspraken met betrekking tot de rest van het jaar en nog onprettiger (voor de mensen die daar tenminste nog enige waarde aan hechten) is de beurswaardering voor het aandeel.

-Afgelopen vrijdag werd de stemming op de beurzen behoorlijk verziekt door de cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Die waren 'onverwacht' slecht. Lieve mensen, hoe kunnen die cijfers nog 'onverwacht' slecht zijn? Er hoeft echt niet veel moeite gedaan te worden om te zien hoe de huizenmarkt en de arbeidsmarkt er in de VS voorstaan. Degenen die nog durven vol te houden dat het binnenkort misschien wel beter kan gaan, etaleren alleen maar een huiveringwekkend gebrek aan inzicht in alles wat met economie te maken heeft.

-U kunt ondertussen weten dat het favoriete beleid van de verantwoordelijke autoriteiten het vooruitschuiven van de problemen is, in de hoop dat er in de tijd op mysterieuze wijze een fijne oplossing voor die problemen gevonden kan worden. Dat heeft de afgelopen drie jaar natuurlijk niet gewerkt, maar dat neemt niet weg dat men het blijft proberen. Vanmorgen het bericht dat het nog wel een paar maanden gaat duren voordat duidelijk gaat worden hoe de Griekse regering in het recente verleden nou zo creatief met de begrotingscijfers heeft weten om te gaan. Bij AFS denken we zomaar dat er ergens gedacht wordt dat het 'beter' is om de uitkomsten van dit onderzoek voorlopig niet aan het publiek te presenteren.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten