dinsdag 27 juli 2010

-De stemming zit er vanmogen wel in op de bekende Europese aandelenmarkten. De beleggers zijn weer bereid extreem selectief met de inhoud van de berichten om te gaan en alles te geloven wat ze voorgeschoteld wordt. Veel wat hogere koersen dus met extra belangstelling voor de financials. .



-Gisteren bijvoorbeeld het bericht dat de huizenverkopen in de VS behoorlijk gestegen zijn. Goed nieuws? Alleen als alle context volledig genegeerd wordt. Het waren namelijk de op een na slechtste verkopen sinds 1963. Alleen omdat de cijfers van een maand eerder de allerslechtste verkopen waren sinds 1963 zagen deze cijfers er beter uit. Voor de goede orde: in 1963 waren er 190 mln Amerikanen, nu ongeveer 310 mln. En dan vergelijkbare verkopen. Zo goed is dat nieuws.



-Nog zo'n bericht. Federal Express heeft de verwachtingen naar boven bijgesteld. Goed nieuws? Net als bij de huizenverkopen, alleen als alle context volledig genegeerd wordt. Nog maar 6 weken geleden heeft Fedex de verwachtingen namelijk naar beneden bijgesteld. Na de bijstelling naar boven van gisteren zijn de nieuwe verwachtingen nog steeds duidelijk lager dan ze waren voor die neerwaartse bijstelling. En iedereen is enthousiast. Go figure.



-De kloof tussen de financiele markten en de realiteit op straat ( in goed Amerikaans: Wall Street vs. Main Street) begint ondertussen behoorlijk diep te worden. De resultaten van veel bedrijven mogen er dan wel aardig uitzien, een belangrijke bijdrage daaraan wordt geleverd door de alsmaar doorgaande bezuinigingen. Niets mis mee, maar iedereen kan zelf bedenken dat al die bezuiningen behoorlijk negatief zijn voor elke economie en dus voor de toekomstige resultatenontwikkeling van de bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten