donderdag 22 juli 2010

22 juli 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen uitgesproken vriendelijk. Ongeveer alle aandelen noteren hoger, al stellen de omzetten, op de bekende uitzonderingen na, niet veel voor. Nieuws is er opnieuw meer dan voldoende en voor de verandering is het aantal tegenvallers/slechte berichten een keer beperkt.

-Toch willen we wijzen op de uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke gistermiddag in het Amerikaanse parlement. Voor de goede verstaanders waren die behoorlijk negatief. 'Unusual uncertain' staat in gewoon Nederlands voor: alleen maar risico's aan de onderkant. En dat ondanks alle en grote maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn (het gratis geld voor de banken, de begrotingstekorten etc etc.) om het economische tij te keren. Er is maar een conclusie mogelijk: in de VS doet de particuliere sector het nog steeds erg rustig aan. Die 'double dip' komt eraan.

-Op de financiƫle markten heeft men even echter meer oog voor de resultaten van de bedrijven die alleszins redelijk zijn. Het beursgenoteerde bedrijfsleven heeft zich behoorlijk weten aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Maar blijf wel de gaten houden dat terugvallende economische groei onvermijdelijk consequenties gaat krijgen voor de resultaten van de bedrijven. En geen positieve.

-Ook is het bijna vrijdag en komen de uitkomsten van de stress testen van de banken in de eurozone eraan. Geruchten en verhalen zijn er al meer dan voldoende, maar tot we de details weten over wat er nu precies gemeten en gedaan is, heeft het geen zin om iets te vinden/te doen. Overigens wachten wij bij AFS met het weer vertrouwen van de banken wel totdat de banken elkaar weer vertrouwen. Kijk daarvoor vooral naar het optreden van de ECB op de geldmarkt. Hoe verder de ECB zich terugtrekt, hoe beter het is.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten