maandag 3 september 2012


- Meer plusjes dan minnetjes vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten. Maar daar is dan ook echt alles mee gezegd. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. De inhoud van de beschikbaar gekomen berichten blijft volkomen duidelijk, maar handelaren/beleggers blijven vertrouwen op het optreden van de centrale banken overal in de wereld. 

- U kent ons verhaal. De resultaten van al die optredens van de centrale banken blijven zwaar tegenvallen. Sterker, de problemen in de verschillende economieën nemen nog steeds per dag gewoon toe. Blijkbaar doet de financieel-economische realiteit op de financiële markten niet meer ter zake, als de centrale banken maar iets doen of iets beloven te gaan doen. Onze stelling blijft dat de aandelenmarkten meer dan volledig zijn los gezongen van de economische realiteit. 

- Wat betreft die economische realiteit hoeft u alleen maar te kijken naar de cijfers van de inkoopmanagers uit de industrie in series landen die bekend zijn gemaakt. Korte samenvatting: niet goed, om het eens heel voorzichtig te formuleren. Of u kunt kijken naar de ontwikkelingen in het VK waar de minister van financiën spreekt over een volgend stimuleringsprogramma. Het gratis geld plus een begrotingstekort van tegen de 9% van het nationaal inkomen heeft daar tot nu toe niet geleid tot een beetje groei. Om maar aan te geven hoe 'succesvol' dat optreden van de verantwoordelijke autoriteiten is.

- Tenslotte zijn de Europese beleidsmakers allemaal terug van vakantie. En daarmee ook de opzetjes, plannetjes, proefballonnetjes etc etc. plus het bijbehorende media-gekakel. Vanmorgen in een paar kranten de uitkomst van een enquête in Duitsland over de vraag wat er met Griekenland moet gebeuren. Uiteraard was er in die enquête geen enkele aandacht voor de mogelijke consequenties daarvan. Zinloos dus en zonde van de bomen die gekapt zijn om het papier te maken waarop dit allemaal gedrukt staat.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten