maandag 10 september 2012


- Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Veel wat lagere noteringen met omzetten die weinig voorstellen. Opmerkelijk ook, want op meerdere plaatsen in de wereld hangen volgende stimuleringsmaatregelen in de lucht en dat is voor handelaren/beleggers al een hele tijd meer dan voldoende reden om te kopen.

- Stimuleringsmaatregelen dus. Denk even aan de VS waar afgelopen vrijdag tamelijk slechte cijfers over de arbeidsmarkt werden bekendgemaakt. De getallen uit de enquête onder het bedrijfsleven gingen nog wel, maar het nieuws uit de enquête onder het grote publiek was toch erg verdrietig. Met name het gegeven dat bijna 600.000 mensen zich uit de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken, geeft zwaar te denken. En geeft Ben B. te W. voldoende reden om er een volgend rondje stimuleringen tegen aan te zetten. 

- En ook uit China en Japan komen dusdanig tegenvallende economische berichten dat de financiële markten alweer hardop aan het denken zijn over, inderdaad ja, volgende stimuleringsmaatregelen. 

- Nog meer goed nieuws uit stimuleringsland kan later deze week uit Duitsland komen als het Hooggerechtshof akkoord gaat met de Duitse deelname aan het ESM, ook een steunfonds.

- Voor alle mensen die denken dat al deze berichten toch alleen maar impliceren dat de problemen in de wereld vooral groter aan het worden zijn, u heeft natuurlijk volkomen gelijk. Iedere dag opnieuw wordt vele malen bewezen dat de financiële markten volledig, maar dan ook volledig de weg kwijt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten