vrijdag 28 september 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Meer plusjes dan minnetjes, met omzetten die maar weinig voorstellen. Berichten zijn er meer dan genoeg en de inhoud ervan is volkomen duidelijk, maar handelaren/beleggers kijken weer een andere kant op.

- Men maakt zichzelf wijs dat de plannen die gisteren in Spanje gepresenteerd zijn een stap in de goede richting zijn. Daar moet de regering proberen de buitenlandse financiers te vriend te houden door een pakket harde maatregelen voor te stellen en tegelijkertijd de Spaanse bevolking ervan proberen te overtuigen dat datzelfde pakket voor hen niet al te negatief gaat uitpakken. 

- Ondertussen zijn er op allerlei plaatsen in de wereld ook nog eens economische cijfers gepresenteerd. Zoals in de VS waar de economische groei weer naar beneden is bijgesteld. Voor alle duidelijkheid: inclusief een begrotingstekort van ongeveer 8% van het nationale inkomen is de groei van datzelfde nationale inkomen minder dan 2%. Dan kan er verschil van mening zijn over wat er dan precies aan de hand is, maar dat er een hoop mis is met die economie kan niet meer ontkend worden. Voor nog meer duidelijkheid: al meer dan vier jaar wordt in de VS alles uit de kast getrokken om die groei op gang te brengen en dan is dit het resultaat. Blijft er maar een vraag over: op welk moment gaat er wat anders bedacht worden?

- Ook aardig. In Italië heeft premier Monti laten weten het niet gepast te vinden dat de ECB en het IMF eisen gaan stellen voordat er op enig moment geld overgemaakt gaat worden. Hoe erg kun je de weg kwijt zijn? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten