woensdag 26 september 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten worden vanmorgen de totaal lachwekkende koerswinsten van gistermiddag laat teruggedraaid. Toen werd er voor de zoveelste keer hysterisch positief gereageerd op een mini-plusje in de VS waar zelfs op Wall Street nauwelijks belangstelling voor was. Een en ander geeft alleen maar aan hoe erg handelaren/beleggers de weg kwijt zijn. 

- In de VS werd bovendien nogal heftig gereageerd op het bericht dat een van Fed-mensen hardop heeft gezegd dat de problemen in de VS niet kunnen worden opgelost middels het monetair beleid. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar in aandelenland werd dit gezien als een verschil van mening binnen de Fed en dus als een mogelijk twijfelpuntje voor een volgende steunoperatie. En wat kan er nog erger zijn in de ogen van handelaren/beleggers?

- In de tussentijd is er nog de positie van de financiële sector. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat daar zaken moesten veranderen om niet nog een keer te hoeven mee maken wat er in 2008 gebeurd is. Deze week kwam het IMF met het 'Global Financial Stability Report', een overzicht van wat er op dat terrein allemaal al gedaan is. Korte samenvatting: erg weinig. We zijn dus vier jaar verder en de financiële sector is nog steeds erg kwetsbaar, met alle mogelijke consequenties van dien. Blijkbaar is de bankenlobby erg goed in staat geweest om veranderingen tegen te houden. Met dank aan de nationale parlementen en toezichthouders.

- Gisteren dus wat mini-plusjes in de VS. Na eerdere forse prijsdalingen en de goedkoopste hypotheekrente in de geschiedenis zijn de Amerikaanse huizenprijzen het afgelopen jaar met iets meer dan 1% gestegen, En dat noemen mensen goed nieuws. Als dat goed nieuws is, wanneer is iets dan slecht nieuws. Nog meer 'goed' nieuws betrof de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Nu gaat het niet best, maar binnenkort gaat het veel beter. Gelukkig hoeven die mensen nooit uit te leggen op basis waarvan het dan beter kan gaan. Je roept het en in de eurozone zijn ze blij. Ongelofelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten