dinsdag 4 september 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Meer minnetjes dan plusjes, maar veel stelt het allemaal niet voor. De inhoud van de beschikbaar gekomen berichten blijft kristalhelder en de weigering van handelaren/beleggers om daar iets mee te doen blijft net zo totaal, u weet waarom. Men heeft zichzelf  ervan weten te overtuigen dat de ECB en de Fed de wereld kunnen redden.

- U weet ook wat wij daarvan vinden: totale bullshit. We hoeven daarvoor alleen maar te wijzen op het nagenoeg volledig ontbreken van positieve resultaten na alle eerdere maatregelen van de centrale bankiers. En dat is ook 100% voorspelbaar. De prijs van het geld is immers maar van een beperkt belang in een economie. Veel belangrijker zijn het vertrouwen, de arbeidsmarkt en de huizenmarkt. Als goedkoop geld zou werken, zou het in Japan economisch fantastisch gaan en zouden de Amerikaanse huizenprijzen bijvoorbeeld sterk moeten stijgen. We hoeven u hopelijk niet uit te leggen wat de realiteit is. 

- Wat veel mensen blijkbaar ook niet willen begrijpen is dat de hoge rente in een paar landen het gevolg is van de structurele problemen in die landen. Omdat de financiers het vertrouwen in die landen verliezen, loopt de rente op. Dan via de ECB die rente verlagen, doet helemaal niets aan de oorzaken van dat ontbreken van vertrouwen. Als er geen maatregelen worden genomen om die structurele problemen aan te pakken, wordt er met het verlagen misschien wel wat tijd gewonnen, maar komt het vertrouwen alsmaar verder onder druk te staan en worden de problemen dus alleen maar groter. 

- Collectief achter de ECB gaan staan zonder iets in die landen te willen veranderen is dus een 100% zuiver gevalletje van weglopen voor je verantwoordelijkheid en je verschuilen achter een organisatie die ook helemaal niets aan die structurele problemen kan doen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten