vrijdag 14 september 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. U weet waarom. In de VS heeft Fed-voorzitter Bernanke gisteravond een rondje nieuwe steunmaatregelen bekendgemaakt. Gaan die helpen? Nee natuurlijk, maar daar hebben de financiĆ«le markten al een hele tijd geen enkele boodschap meer aan. Die reageren alleen maar op nieuws over wel/geen volgende maatregelen.

- De plannen van de Fed dus. De hypotheekrente staat in de VS al op een all time low en de Fed wil nog eens voor enorme bedragen aan hypotheken gaan kopen. Het idee is dat een nog lagere rente eerst tot meer koopbelangstelling gaat leiden, daarna tot hogere prijzen waarna de huizenbezitters die zich dan goed voelen meer gaan besteden. En meer bestedingen is meer banen, tenminste dat denkt de Fed. Als u nu denkt: is de huidige crisis niet precies door dit proces ontstaan, dan heeft u helemaal gelijk.

- Wat klopt hier niet? Simpel, in onze beleving moet iemand eerst een baan hebben en pas daarna gaat hij/zij misschien een huis kopen. Zonder baan of met beperkte perspectieven gaat er niets gekocht worden.

- Het wordt nog veel erger, want de Fed is ook van plan het 'zo goedkoop mogelijke geld' - beleid nog minstens 3 jaar voort te zetten. Dus iedere Amerikaan weet nu dat sparen de komende 3 jaar zinloos is en dat de pensioencrisis de komende 3 jaar nog veel groter gaat worden. Hoe denkt u dat oudere Amerikanen hier op gaan reageren? Ons idee? Minder besteden en langer blijven werken. Een van de consequenties daarvan is natuurlijk wel dat er de komende jaren erg weinig banen voor jongeren bij gaan komen. En nu terug naar de alinea hierboven.

- Er wordt in de VS nu al minstens 4 jaar alles uit de kast getrokken om het tij te keren. En wat zijn de resultaten? Een explosie van de uitstaande schulden, een sterke stijging van de armoede, een pensioencrisis, een hard oplopende jeugdwerkloosheid, meer problemen op de huizenmarkt en een economie die met 2% groeit terwijl het begrotingstekort van de regering 8% van het nationaal inkomen is. 

- En in aandelenland wordt feest gevierd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten