donderdag 27 september 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen in ieder geval beter dan gisteren, maar daar blijft het voorlopig bij. Er wordt op elkaar gewacht en naar elkaar gekeken. Omzetten en koersbewegingen stellen niets voor en berichten zijn er ook maar weinig.

- De ontwikkelingen met betrekking tot Spanje blijven de gemoederen beheersen. Hoe daar ook naar gekeken wordt, het ziet er niet best uit en de richting van de beweging is versnellend omlaag. Wat daar de komende tijd gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen, maar dat de twijfel en onzekerheid blijven toenemen, is tamelijk zeker. En ook voor Spanje geldt dat met het eventueel ruimhartig strooien van geld wel tijd gewonnen wordt, maar niets wordt opgelost.

- Gelukkig voor de brillen kwam er gistermiddag een 'positief' bericht uit de Amerikaanse huizenmarkt. Als er geen enkele aandacht wordt besteed aan de context en de historische ontwikkeling van die cijfers, dan kunnen die als plusjes betiteld worden. Als u wel ongeveer een seconde de tijd neemt voor enige context en historie dan is het beeld een stuk minder prettig. Het echt zeer grootschalig ingrijpen in die huizenmarkt door de Amerikaanse overheid is daar voor enig herstel aan het zorgen, maar tegelijkertijd hebben al die maatregelen bijvoorbeeld ook geleid tot een serieuze pensioencrisis in de VS. De vraag is dus of dat ingrijpen wel zo verstandig is geweest? 

- In Nederland waren er de uitkomsten van 2 enquêtes. De eerste had betrekking op de bereidheid van oudere werknemers om na hun 65e verjaardag te blijven werken en de tweede op de kennis van het publiek met betrekking tot hun eigen pensioenen. De uitkomsten stemmen niet vrolijk. De details doen er niet eens zoveel toe, want de rode draad was volkomen duidelijk: we sluiten ons niet alleen af voor de realiteit, we willen niet eens weten hoe het zit. Niet helemaal toevallig precies dezelfde houding als die in Den Haag van toepassing is. We krijgen het parlement wat we verdienen.  

2 opmerkingen:

 1. Kees, een beetje off topic, maar BNR reageert ook niet. Ik woon in Sydney en luister iedere dag naar je bnr blog online. Echter, de meeste van je stukjes op BNR zijn te kort afgeknipt waardoor ik het eind mis! Vraag BNR aub daar iets aan te doen. Voor de rest, thanks for all your wisdom!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij hebben net deze gezien: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dmhpDd54qII

  en wij willen graag contact met je opnemen. We kunnen echter geen contactgegevens vinden.

  Wij zijn de Ons Geld beweging die pleit voor een verbod voor fractioneel reserve bankieren in Nederland en het invoeren van een schuld- en rentevrije munt in Nederland op basis van het Chicago Plan uit 1930.

  Kijk eens op www.onsgeld.nu

  Luuk de Waal Malefijt
  - namens Stichting Ons Geld

  BeantwoordenVerwijderen