donderdag 20 september 2012


- Het wil vanmorgen niet echt lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer minnetjes dan plusjes, maar veel stelt het allemaal niet voor.  Berichten zijn er meer dan voldoende en de inhoud ervan niet best, maar u weet ondertussen hoe het werkt.

- Gisteren waren er wat cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt die volgens de bekende dwaallichtjes 'goed' nieuws waren. Als puur en alleen vergeleken wordt met de cijfers van een maand eerder dan is daar nog iets voor te zeggen. Als werkelijk ieder ander cijfer erbij wordt betrokken (denk rentestand, denk leegstand, denk fraude, denk absolute getallen en denk prijsdalingen) dan zijn die getallen van gisteren zeer teleurstellend. En een keiharde indicatie voor de problemen waar de Amerikaanse consumenten mee geconfronteerd worden. 

- Een andere indicatie voor de stand van zaken in die Amerikaanse economie zijn de recente winstwaarschuwingen van een aantal grote transportondernemingen. Dat verband kunt u vast zelf wel leggen. 

- Elders in de wereld gaat het niet beter. Om het eens voorzichtig te formuleren. Kijk daarvoor bijvoorbeeld maar naar de laatste cijfers van de inkoopmanagers in China en de eurozone. Die zien er niet goed uit en wijzen maar op een ding: afzwakkende economische groei. U mag ook naar de laatste cijfers van de Japanse export kijken. Het kan toch helemaal niemand verbazen dat die tegenvallen?

1 opmerking:

  1. Als Mario met maatregelen komt, zullen de financiële marken blij zijn

    Bedoelt u "markten" of "merken" ? In deze context is 'marken' onzin

    BeantwoordenVerwijderen