dinsdag 25 september 2012

- Op de bekende Europese aandelenmarkten wordt vanmorgen een beetje doorgesukkeld. Grote en opvallende berichten zijn er niet, het is allemaal wat meer van hetzelfde en u weet ondertussen wel wat dat is. Minimale omzetten en minimale koersbewegingen zijn het resultaat.

- Het 'opvallendste' bericht had betrekking op enkele uitspraken die in het kader van een G-20 bijeenkomst zijn gedaan. Daar werd opnieuw gesteld dat de monetaire autoriteiten op allerlei plaatsen in de wereld hebben gedaan wat ze konden. Daarmee is wel tijd gewonnen, maar zijn de ontstane problemen niet opgelost. Dat oplossen van die problemen moet in de verschillende parlementen gedaan worden. Daar moeten de maatregelen worden genomen die tot een herstel van de economische groei kunnen leiden. U kent het rijtje: arbeidsmarkt, huizenmarkt, bureaucratie, privatiseringen en begrotingstekorten.

- Over die groei was er ook een bericht. IMF-voorzitter Lagarde gaf aan dat het IMF op dit moment bezig is de groeiverwachtingen voor een groot aantal landen opnieuw wat naar beneden bij te stellen. Over een paar dagen worden de namen en rugnummers gepubliceerd. 

- Die bijstellingen zijn overigens onvermijdelijk. Als gekeken wordt naar de inhoud van bijna alle berichten die bekend worden, dan is de rode draad kristalhelder. Steeds meer tegenvallertjes/slechte cijfers en steeds minder meevallertjes/goede cijfers. Of het nu gaat over China, over de VS, over de eurozone of over de emerging markets.

- Blijft de vraag waarom het in al die parlementen maar niet lukt om iets op gang te brengen, Het antwoord is natuurlijk simpel. Het totale onvermogen/de onwil om ook maar iets te doen aan de gevestigde belangen die overal zijn. Wel parlementariĆ«r willen zijn, maar niet durven optreden. Bange mannen/vrouwen. En de prijs die de samenlevingen daarvoor moeten betalen, loopt alsmaar verder op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten