maandag 17 september 2012


- Nadat vorige week handelaren/beleggers voor de zoveelste keer van de verantwoordelijke autoriteiten hebben gekregen waar ze om gevraagd hebben (meer steun- en stimuleringsmaatregelen), is het vanmorgen even wat rustiger op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor.

- Nu die handelaren/beleggers een paar dagen geen dramatische verhalen over ons uitstrooien over wat zij willen krijgen om te voorkomen dat de wereld instort/Spanje failliet gaat/de euro op kiepen staat etc. etc., moet u op geen enkele manier denken dat het waar dan ook maar iets beter gaat. Dat is namelijk niet zo. Er bestaat immers echt geen enkel verband meer tussen de gebeurtenissen op de financiële markten en de economische realiteit waar ook ter wereld.

- Er is geen enkel goed nieuws uit de arbeidsmarkten, er is geen enkel goed nieuws uit de huizenmarkten, er is geen enkel goed nieuws uit de pensioenmarkten, er is geen enkel goed nieuws over de bezuinigingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoe eerder u geen enkele waarde meer hecht aan welke uitspraak van welk financieel mannetje/vrouwtje dan ook, hoe beter het is. 

- Kijk daarvoor maar even naar de laatste economische feiten uit Spanje. Een jaar of anderhalf geleden was daar weinig aan de hand, nu moet er minstens € 60 miljard in de banken gestopt worden om ze overeind te houden. Wat denkt u? Gaat het hier bij blijven? En denkt u dat er geen lijken uit andere Spaanse kasten komen vallen?  

- U mag ook even stilstaan bij de laatste cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS. Kunt u iets bedenken op basis van welk nieuws de Amerikanen plotseling een stuk positiever kunnen zijn geworden? 

1 opmerking:

  1. Kees, ik merk toch dat sommige bankiers zich vragen beginnen te stellen, kijk maar naar deze reactie van de Belgische centrale bank. http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Coene_verhoogt_druk_op_Spanje.9243829-3140.art?ckc=1

    In je column geef je -terecht- aan waar de pijnpunten zitten. Ik mis echter een beetje dat je de medicatie die je voorschrijft (namen en rugnummers) beschrijft. Wat moet er dan precies gebeuren volgens jou?

    BeantwoordenVerwijderen