maandag 24 september 2012


- Het wil vanmorgen opnieuw niet lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die (nog) maar weinig voorstellen. De matte stemming wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende geruchten en verhalen over een aantal Zuid-Europese landen.

- Zo begint het er erg op te lijken dat in Griekenland de financiĆ«le problemen nog een heel stuk groter zijn dan tot voor kort gedacht werd. Niet heel verrassend natuurlijk. Als er wel bezuinigd wordt, maar niets wordt gedaan aan het herstructureren van de economie dan geeft dat geen betere cijfers. Nu maar eens afwachten of er nieuwe/volgende steunmaatregelen genomen gaan worden.

- Hier is overigens goed te zien wat de achilleshiel van al die steunplannen is: gaan de betreffende landen zich houden aan de afspraken die gemaakt zijn in ruil voor die steun. En als ze dat niet doen: wat dan? Misschien kan de ECB daar nog eens wat over gaan nadenken voordat er bakken met geld ergens ingestoken gaan worden.

- Een ander verhaal betrof een mogelijke forse vergroting van dat Europese steunfonds (ESM). Dat zal niet zo snel gebeuren, want nog maar een paar weken geleden heeft het Duitse Hooggerechtshof besloten dat de Duitse bijdrage alleen maar verhoogd kan worden als het Duitse parlement daarmee akkoord gaat. 

- Veel 'beter' nieuws is er voor de Nederlandse grijze duiven. Op veel plaatsen doen die de polonaise nu de toezichthouders en andere verantwoordelijken in pensioenland hebben besloten de rekenrente eens lekker te verhogen. Een hogere rekenrente betekent immers geen kortingen meer op de uitkeringen en geen verhogingen van de premies. Een 100% win-win situatie dus. Dat de feitelijke inkomsten van de pensioenfondsen een stuk lager zijn dan die theoretische is een detail waar alleen negatief denkenden zich druk over maken. Het is natuurlijk van een diepe triestheid dat ruim vier jaar na het uitbreken van de crisis alle verantwoordelijke autoriteiten nog steeds niet verder komen dan het vooruitschuiven van alle problemen die gewoon al vier jaar lang per dag aan het toenemen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten