donderdag 13 september 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een afwachtende stemming. Gisteren kregen handelaren/beleggers inderdaad een van de dingetjes waar ze denken 'recht op te hebben' en later vandaag moet er nog zoiets gebeuren. U weet dan waar het over gaat: een volgend rondje steunmaatregelen door de Federal Reserve.  

- Grote vraag is dus of Fed-voorzittter Bernanke voor de zoveelste keer zijn oren laat hangen naar de 'financiële markten' of dat hij zich realiseert dat ook hij een ruggengraat heeft en nee kan zeggen tegen erg slechte ideeën. Want de negatieve consequenties van het tot nu toe gevoerde beleid zijn volkomen duidelijk: zo worden de brave burgers bijvoorbeeld via een spaar- en pensioencrisis op hun knieën gezet, om eens iets te noemen. De positieve effecten zijn een stuk minder duidelijk. Er wordt nu een wel heel hoge prijs betaald voor een beetje groei. 

- Iets heel anders. Als we de kranten lezen en de 'deskundigen' moeten geloven, is er sprake van een serieuze eurocrisis en kunnen alleen draconische steunmaatregelen voorkomen dat er allemaal erg nare dingen gaan gebeuren. Maar als we op de internationale valutamarkten naar de koersontwikkeling van diezelfde euro kijken dan valt er een ding erg op. In valutaland maakt men zich opvallend weinig zorgen over die euro. De koers ervan beweegt wel een beetje, maar veel stelt het niet voor. Als de vooruitzichten zo somber zijn, zou je toch veel meer beweging op die valutamarkten verwachten? Wat zien de relnichten, doemdenkers en euro-sceptici wel wat men in valutaland niet ziet?  Misschien dat onze verantwoordelijken daar eens bij kunnen stilstaan.

- In de eurozone gaat het nu ook over hoe het toezicht op de banken er in de toekomst uit moet gaan zien. Voordat daar overeenstemming over bereikt is, zal er nog heel wat water door de Rijn gestroomd zijn. Ieder land gaat heel erg hard proberen 'zijn' lijken in de kast buiten het toezicht te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten