woensdag 19 september 2012


- Het is voor de zoveelste keer erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Nieuws is er voldoende, maar kan door handelaren/beleggers rustig genegeerd worden. De verantwoordelijke autoriteiten houden met hun beleid immers heel erg veel rekening met de wensen van de financiële markten.

- Vanmorgen was het weer prijs, nu in Japan waar de centrale bank voor de zoveelste keer een nieuw stimuleringsprogramma bekendmaakte. Per slot van rekening: als Mario D. en Ben B. er fors ingaan, kan men in Japan natuurlijk niet achterblijven. Dat de resultaten van al die optredens erg weinig voorstellen, lijkt bij de beleidmakers nauwelijks een rol te spelen. 

- In Nederland was het gisteren Prinsjesdag met de presentatie van de beleidsplannen voor 2013. Heel veel waarde hoeft daar niet aan gehecht te worden vanwege de veranderingen in de politieke omgeving, maar duidelijk werd wel dat alle voorgestelde maatregelen niet veel meer zijn dan morrelen in de marge.  € 10 hier, procentje daar, maandje zus etc. etc. Over de grote uitdagingen, denk arbeidsmarkt, vergrijzing, zorg en huizenmarkt werden maar weinig woorden vuilgemaakt. 

- En dan waren er nog de voorspellingen van het CPB. Wat groei in 2013 omdat de wereldhandel aantrekt en bedrijven weer gaan investeren, zegt het CPB. Veel te optimistisch, zegt AFS. Welke ondernemer gaat investeren als de afzetverwachtingen heel matig zijn? Om eens iets te noemen. 

- Ook opmerkelijk. De onrust die in Azië is ontstaan over een paar rotsen in zee bij China. Die opwinding lijkt een klassieke afleidingsmanoeuvre van zaken die in China minder goed gaan dan verwacht werd. Welke dat zijn, weten we niet, maar het zou zomaar eens met de economie te maken kunnen hebben.  

1 opmerking:

  1. Beste Kees,

    Gisteren sloot je jouw column bij BNR af met een herhaling van de vraag over wat er gebeurt op de valutamarkt - of eigenlijk wat er 'niet' gebeurt. De koers van de euro gaat daar niet onderuit.

    Je zegt het zelf al; daar wordt de koers bepaald t.o.v. andere munten. Ik denk dat het antwoord al lang en breed bekend is: stimuleringspakket hier, stimuleringspakket daar, vandaag Japan weer omdat het niet achterblijven kan bij de VS en de EU.

    Alle munten devalueren waar we bij staan (debasement), maar t.o.v. elkaar is er niet zoveel verschil te zien natuurlijk (relatief) - dus blijft het voor de economen, 'de beursmannetjes' en de politiek onzichtbaar, omdat dezen gewend zijn te kijken naar wat de euro doet t.o.v. andere zogenaamde 'stabiele waarde-eenheden'.

    Het vergelijkingsmateriaal is niet meer voor handen. Alle grote munten zitten met hetzelfde probleem, en zijn via hetzelfde monetaire probleem met elkaar verbonden. Namelijk een onderliggend financieel systeem dat niet meer solvabel is. Er zijn solvabiliteitsproblemen, geen liquiditeitsproblemen zoals continue gesuggereerd wordt.

    Wat je wel ziet en zag is dat Zwitserland noodgedwongen hun munt moet devalueren, omdat de munt van Zwitserland anders veel te sterk wordt.

    Alle grote valuta zitten in hetzelfde schuitje en in dezelfde spiraal van muntontwaarding. Inmiddels, en door de globale economie, is slechts het spel 'export mogelijk houden door een goedkope munt' gaande.

    Kijk je naar goud; dan zie je wel wat er gebeurt. Alle munten verliezen t.o.v. goud. Een commodity waarbij het vraag/aanbod nog wel in stand is (omdat het aanbod niet meegroeit met de vraag), evenals andere zeldzame metalen (te denken aan de nog altijd goed draaiende markt van chips).

    Wat ook vergeten wordt is dat goud eigenlijk niet als grondstof of als metaal per se gezien mag worden. Het wordt eigenlijk verhandelt als currency. Er zit ook geen BTW op goud als je dat inkoopt. Op zilver zit er bijvoorbeeld wel BTW. Goud is een heuse 'currency'. Kijk je naar de dollar, naar de euro, t.o.v. goud, dan zie je al jarenlang een muntdevaluatie.

    Economen denken vaak onterecht dat ze verstand hebben van de financiële markten, dat is niet hun vakgebied.

    NB: ik zou u graag willen wijzen op mij app http://tiny.cc/eudebtclock of http://tiny.cc/eudebtclocka

    M.vr.gr.
    Lennard Kuijten

    BeantwoordenVerwijderen