woensdag 12 september 2012


- Weer een meevaller voor handelaren/beleggers op de bekende Europese aandelenmarkten. Het Duitse Hooggerechtshof heeft toegestaan dat Duitsland mag deelnemen aan het Europese steunfonds ESM. Daar werd overigens al min of meer vanuit gegaan dus de reacties op de beurzen zijn beperkt.

- Voor alle duidelijkheid: dit Duitse besluit gaat natuurlijk geen enkele invloed hebben op de bestaande neerwaartse beweging van de Europese economie. Daar blijven de problemen gewoon iedere dag verder toenemen. Maar u weet ondertussen dat handelaren/beleggers geen enkele belangstelling meer hebben voor de economische realiteit. Met dat ESM-geld kan misschien wat tijd gewonnen worden, maar er gaat echt geen enkel probleem mee opgelost worden. Die problemen kunnen alleen opgelost worden door het nemen van structurele maatregelen in de verschillende hoofdsteden.

- In de VS was er de uikomst van de periodieke enquête onder het midden- en kleinbedrijf. Men was iets minder somber dan een maand geleden, maar daar was alles wel mee gezegd. Een belangrijke factor in dit verhaal blijkt de onvoorspelbaarheid en onbetrouwbaarheid van de overheid te zijn. Wat gaat er allemaal veranderen, welke nieuwe regels gaan er komen, wat gebeurt er met betrekking tot de belastingen etc etc. Dat zorgt ervoor dat er vooral afgewacht wordt en niets anders. En dat geldt natuurlijk ook voor onze politici. Die realiseren zich ook volstrekt onvoldoende wat de uitwerking van al die plannetjes, voornemens en opzetjes zijn voor de bereidheid van consumenten en producenten om initiatieven te nemen. Onzekerheid legt een loden deken over een economie. Het is ook erger dan slecht nieuws, want dan is er een vorm van zekerheid en kan er weer vooruit gekeken worden. 

- Meer onzekerheid. Nu in China waar dat trouwens de normaalste zaak van de wereld is. Een van de toppolitici daar is al een paar dagen niet meer gezien en daar maken veel mensen zich nu druk over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten