vrijdag 7 september 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is opnieuw meer dan duidelijk geworden dat iedere bestaande realiteit in de eurozone er voor handelaren/beleggers totaal niet meer toe doet. Een aantal indices staat nu hoger dan voordat de eurocrisis begon in het voorjaar van 2010. Terwijl Europa dus wordt geconfronteerd met de ergste financieel economische crisis in meer dan 80 jaar, doen de beurzen alsof er niets aan de hand is.

- Gisteren het nieuws van de ECB dat gezien wordt als buitengewoon positief. Over het lager leggen van de lat gesproken. Nog geen 3 jaar geleden zouden deze acties als volkomen ondenkbaar betiteld zijn en nu zijn ze reden voor grote euforie. Dus men is in staat een serieuze onderliggende verslechtering van de financieel economische realiteit in de perceptie om te zetten als een probleem wat binnenkort opgelost is. Wat denkt u dat eerder gaat gebeuren: dat die realiteit inderdaad gaat verbeteren of dat de perceptie zich aanpast?  

- Gaan deze plannen werken? Nee natuurlijk. Op de eerste plaats moeten de landen vragen of de ECB hun obligaties wil kopen en dat gaat de ECB pas doen als diezelfde landen met de Europese Commissie en het IMF harde afspraken hebben gemaakt ten aanzien van structurele hervormingen in hun economieën. Denk dan even terug aan alle 'harde' afspraken die de Grieken hebben gemaakt in ruil voor geld en wat er daarna allemaal gebeurd is en dan kan bedacht worden wat er in Spanje en Italië gaat gebeuren. En wat gaat de ECB doen als blijkt dat die afspraken niet zo hard zijn? Hoe gaat dat dan overkomen op diezelfde financiële markten die nu zo euforisch zijn?  Ergens instappen is makkelijk, het wordt pas ingewikkeld als het anders gaat dan gehoopt. 

- Nog een aardige invalshoek met betrekking tot de arbeidsmarktcijfers vanmiddag in de VS. De financiële markten willen een slecht cijfers want dan komt een volgend ingrijpen van Ben B. dichterbij, maar de Amerikaanse regering wil natuurlijk een hoog cijfer vanwege de herverkiezing van president Obama. Ook hier is de kloof tussen de financiële markten en de realiteit erg groot. 

1 opmerking:

  1. Geachte heer De Kort,

    Het bedrag dat de ECB betaalt voor het opkopen van korte termijn staatsobligaties, wordt tegelijkertijd onttrokken aan het financiële systeem, waardoor er een balans blijft in de geldhoeveelheid en de geldpers dus niet aangezet hoeft te worden, aldus Draghi.

    Wat betekent dat in de praktijk? Immers, als Spanje of Italië aan de ECB 2 miljard euro vraagt, van wie gaat de ECB 2 miljard euro krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen