donderdag 29 maart 2012

- Het lijkt er wel op alsof de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen niet open zijn gegaan. Zo rustig is het voorlopig. Echt opvallende berichten zijn er niet beschikbaar gekomen dus wordt er nog wat geherkauwd op het nieuws van gisteren.

-Toen kwam de stemming onder druk te staan vanwege licht tegenvallende cijfers over de 'durable orders' in de VS. Waar hebben we het dan eigenlijk over? Die orders stegen met $ 4,5 mrd en dat viel dus tegen. Oftewel, als er ongeveer $ 2,5 mrd meer was besteed, waren het meevallende cijfers geweest en hadden de beurzen verder kunnen stijgen. Hopelijk hoeven we niet uit te leggen hoe (on)belangrijk $ 2,5 mrd voor de Amerikaanse economie is? En dan is er ook nog het detail van de $ 100 mrd die de Amerikaanse regering per maand meer uitgeeft dan er binnenkomt en waar ongeveer niemand zich ook maar een seconde druk over maakt. Hoezo meten met twee maten?

- In de eurozone feliciteren de verantwoordelijke autoriteiten zichzelf al met de op handen zijnde verdere verhoging van het steunfonds. Die verhoging moet het vertrouwen van de financiƫle markten in een goede afloop van de ontstane problemen vergroten. Tenminste, dat roepen de officials. Gaat dat ook gebeuren? Nee natuurlijk. Het is een ding dat er een soort verzekering tegen dramatische ontwikkelingen ontwikkeld wordt, maar het vertrouwen gaat pas toenemen als het voor alle betrokkenen duidelijk wordt dat er in de verschillende Europese landen maatregelen genomen worden die voor meer groei en betere economische omstandigheden gaan zorgen. En wat zien we daarvan?

- Kijk daarvoor alleen maar naar wat er in Nederland aan het gebeuren is. Tot voor kort het braafste jongetje uit de euroklas en nu niet eens in staat om ook maar op een terrein veranderingen op gang te brengen die tot betere financieel economische perspectieven kunnen leiden. Als het al niet lukt in een klein land met beperkte problemen, wat zijn dan de verander-perspectieven van de grotere landen met veel grotere problemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten