vrijdag 16 maart 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen maar weinig. Met uitzondering van die voor de financials, stellen de omzetten echt helemaal niets voor. Berichten zijn er voldoende, maar worden min of meer voor kennisgeving aangenomen. Handelaren/beleggers blijven zichzelf trakteren op hogere koersen.

- Neem de VS waar de S&P 500 weer terug is op het niveau van voor de crisis van 2008. Zijn de problemen die toen zorgden voor de koersdalingen dan nu opgelost? Nee natuurlijk. Sterker, er zijn een hele serie problemen bij gekomen. Denk aan de exploderende begrotingstekorten, denk aan de pensioen- en spaarcrisis, denk aan de sterke toename van de armoede, denk aan de dikke dalingen van de huizenprijzen, denk aan de miljoenen banen die verdwenen zijn en denk aan de lonen die steeds minder stijgen. En dan toch weer dezelfde stand van de index. Go figure.

- Een belangrijke reden voor die stand is natuurlijk het besef bij beleggers dat de autoriteiten bereid zijn echt alles te doen om de financiƫle markten maar te vriend te houden. Maar, kijk even naar het bovenstaande lijstje, probeer dan te bedenken waar de toekomstige groei in de VS vandaan moet komen en sta dan nog even stil bij dat niveau van de S&P 500.

- In de eurozone is het probleem Griekenland even van tafel af en kunnen we gaan opletten waar/wat/wanneer het volgende grote pijnpunt zich gaat manifesteren. Blijf de berichten uit Spanje maar volgen. Daar gaat het in een strak tempo van kwaad naar erger zonder dat er zich enig perspectief aandient.

- Meer over het gedroomde herstelverhaal in Nederland. Lees even wat de ING denkt over de toekomstige koopkrachtontwikkeling in Nederland en probeer dat zelf eens te vertalen in een herstelverhaal. Bij AFS hebben we het geprobeerd, maar het lukte ons op geen enkele manier. Sterker, als de ING gelijk krijgt, komen wij niet verder dan meer krimp.

1 opmerking:

 1. Geachte Kees de Kort,
  Graag zou ik met U in contact komen om te spreken over de mondiale crisis, die ondanks alle inspanningen steeds dichter naar een total collaps dreigt te komen.
  Ik was - lang geleden - kankerresearcher en naarmate mijn onderzoek vorderde werd ik steeds banger, want... Alle aspecten van kanker vond ik terug in de economie.
  Dit leidde tot een lezing "Cancer, it's like economy" in 1981.
  Het gevolg van die lezing was dat ik als staatsgevaarlijk werd gezien en kreeg zelfs een publicatieverbod van journalisten opgelegd.
  Tastte ik onze economische groei, die ten koste ging van de arme landen?
  Nu wordt het systeem nog slechts "levend" gehouden door geldinfusen.
  U schrijft over de beurs die nu iets omhoog lijkt te gaan, maar onderwijl stijgen de geopolitieke spanningen tussen Oost en West wel schrikbarend snel.
  Gebeurde er niet hetzelfde in de 30-er jaren?

  Na deze veroordeling van de Staat ging ik op zoek naar hoe vorige culturen eindigden en dit bleek altijd weer door verkankering van zo'n cultuur waarin men in hoogmoed en enorme bouwwerken [Egypte is er een goed voorbeeld van] hun macht wilde tonen.
  Op mijn website www.wetenschap-eindtijd.com heb ik die studie neergelegd: een studie van Oude Wijsheid over cyclische processen die - hoe vreemd het ook moge klinken - kosmisch worden bepaald.

  BeantwoordenVerwijderen