maandag 19 maart 2012


- Er gebeurt vanmorgen niet zo veel op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen zijn niet bijzonder. Nieuws is er voldoende, maar u weet ondertussen wel hoe daar mee omgegaan wordt.

- Dit weekend waarschuwde IMF-directeur Lagarde voor een teveel aan tevredenheid met betrekking tot het economische herstel in de wereld. Het lijkt allemaal wat beter te gaan, maar er zijn volgens haar nog genoeg problemen die nog (lang) niet opgelost zijn. Ze had het met name over de uitstaande schulden, de zwakte in financiële stelsels en de olieprijs als factoren die nog roet in het eten kunnen gooien.

- Ook de ontwikkelingen in China geven te denken. Waren er tot voor kort alleen maar juichende verhalen, de laatste tijd is dat sterk aan het veranderen. Veel meer tegenvallers en punten van zorg. Er wordt zelfs gesproken over een 'harde' landing. Dat begrip 'harde' landing moet overigens wel in het juiste perspectief gezien worden. Een Chinese 'harde' landing is een daling van de groei van 8% naar iets van 4%. Maar als in de eurozone de groei maar in de buurt van de 4% komt, staat alles en iedereen op tafel te dansen.

- Nog meer herstel-twijfel, nu in de VS. Daar blijken de belastinginkomsten van de staat Californië nu meer dan 20% lager te zijn dan een jaar geleden. Bij AFS willen we een hoop geloven, maar de combinatie van dik lagere belastinginkomsten en aantrekkende groei is voor ons een brug te ver.

- En in Nederland blijken economische dromen toch bedrog te zijn. Een paar maanden geleden verhalen (lees; dromen) over een mogelijk aantrekkende huizenmarkt als de overdrachtsbelasting maar verlaagd zou worden. Deze week de realiteit, te weten dik en dik lagere aantallen verkochte huizen. Ger H., het wordt tijd voor een cursus prijsvorming voor beginners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten