maandag 12 maart 2012


- De bekende Europese aandelenmarkten zijn vanmorgen geopend, maar daar is het wel zo'n beetje bij gebleven. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. En berichten zijn er ook maar weinig. Het gaat een lange dag worden.

- Afgelopen vrijdag waren er de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Korte samenvatting: het gaat iets beter, maar niet veel. Met name de loonontwikkeling valt tegen. De loonstijging van alle Amerikanen is lager dan de prijsstijgingen. Er is dus sprake van koopkrachtverlies, niet echt een herstelverhaal. Blijf s.v.p. ook bij ieder cijfer bedenken dat de regering-Obama al een paar jaar iedere maand minstens $ 100 mrd meer uitgeeft dan er binnenkomt en dat de Federal Reserve ook z'n stinkende best doet om de economie te stimuleren. En dan toch maar deze plusjes. Dat is niet best, om het eens voorzichtig te formuleren.

- Op een andere plaats in de wereld gaat het ook minder goed. In China beginnen meer en meer cijfers wat tegen te vallen, voor Chinese begrippen in ieder geval. En wat gebeurt er als eerste? Er wordt alweer gesproken over mogelijk volgende stimuleringsmaatregelen. Wat is er toch geworden van de financiële markten dat er altijd en onmiddellijk gevraagd wordt om steunmaatregelen als er maar iets tegenzit?

- Opmerkelijk is wel het gezeur over dat Chinese handelsbalanstekort. Kan ook maar één iemand, zonder zichzelf volkomen belachelijk te maken, proberen uit te leggen waarom dat nu een probleem is terwijl tegelijkertijd in de VS het handelsbalanstekort al jarenlang echt torenhoog is en ongeveer niemand daar ook maar een woord over vuil maakt?

- Tenslotte is het een jaar en een dag geleden dat Japan getroffen werd door die tsunami. Als nu de artikelen gelezen worden die naar aanleiding daarvan geschreven zijn, is er maar één conclusie mogelijk: het gaat niet goed in Japan en de problemen zijn daar het afgelopen jaar alleen maar veel groter geworden. Het woord 'herstel' hoeft voorlopig niet gebruikt te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten