maandag 26 maart 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten komt de week maar langzaam op gang. Het is voorlopig erg rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Berichten zijn er wel, maar worden, zoals gebruikelijk is geworden, volledig genegeerd.

- Een aantal van die berichten heeft toch weer betrekking op de Europese schuldencrisis. Het is een paar weken vrij rustig geweest aan dat front, maar het begint weer te borrelen. Volkomen begrijpelijk natuurlijk, want er is nog helemaal niets opgelost, alle problemen zijn alleen maar vooruitgeschoven. Er kan dus rustig gewacht worden op berichten die de nervositeit weer laten toenemen. En dan kan er rustig gewacht worden op volgende krankzinnige maatregelen van de verantwoordelijke autoriteiten om alles en iedereen weer tot rust te brengen.

- Want het te vriend houden van de financiƫle markten lijkt de hoofdtaak van die verantwoordelijke autoriteiten te zijn geworden. Het maakt niet uit hoe of wat de onderliggende realiteit is, als de financiƫle mannetjes ergens nerveuzer over worden, moet er ingegrepen worden. Aanpassingsprocessen en verliezen accepteren zijn onbespreekbaar geworden.

- In de VS is het beeld niet anders. Kijk daarvoor maar naar de ontwikkelingen op de huizenmarkten daar. Er wordt nog steeds ongekend ingegrepen in die markten om maar te voorkomen dat de prijzen dalen en ervoor te zorgen dat die markten weer aantrekken. Het 'succes' van al die maatregelen is ongeveer nul, maar dat is blijkbaar alleen maar een goede reden om het nog een paar keer te proberen. Ongelofelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten