vrijdag 2 maart 2012


- Berichten zijn er meer dan genoeg en de inhoud ervan is volkomen duidelijk, bijna altijd niet goed. Maar u weet ondertussen wel dat in de perceptie van handelaren/beleggers alleen dramatisch slecht nieuws ook slecht nieuws is, al het andere nieuws is goed nieuws. En dus blijven de koersen vanmorgen netjes liggen met omzetten die maar weinig voorstellen.

- Heeft u voor de aardigheid de afgelopen weken al eens gekeken naar de resultaten van het genoteerde Nederlandse bedrijfsleven?  Exclusief alles wat daar tegenzat, gaat het nog wel, maar als er met een minimale integriteit naar de cijfers gekeken wordt, dan is het opgetelde beeld niet best. Om het eens extreem voorzichtig te formuleren. Als daarna ook stil gestaan wordt bij de verwachte economische ontwikkelingen, is er ook maar een conclusie mogelijk: er is een verdere dikke verslechtering van de resultaten op komst. Het wordt de hoogste tijd om een antwoord te vinden op de vraag: waarom blijven de koersen dan stijgen?

- Een van de antwoorden kan zijn dat u een blind vertrouwen hebt in het vermogen van de monetaire autoriteiten om de economie├źn te ondersteunen. We hoeven hier hopelijk niet uit te leggen wat daar de afgelopen jaren al aan gedaan is. Net zo min als we hopelijk niet hoeven uit te leggen hoe weinig succesvol dat allemaal is geweest en wat de gevolgen ervan (kunnen) gaan zijn op de wat langere termijn. Het is een 100% zuiver pyramidespel en daarvan kunt u weten dat dat altijd, maar dan ook altijd slecht afloopt. Alleen het precieze wanneer is niet duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten