woensdag 28 maart 2012

- De bekende Europese aandelenmarkten zijn vanmorgen geopend, maar daar is zo ongeveer alles wel mee gezegd. Het is nog rustiger dan op veel eerdere morgens. Er staan nu meer plusjes dan minnetjes en meer is er niet over te zeggen.

- Opmerkelijk is wel hoe voorzichtig Fed-voorzitter Bernanke zich blijft uitdrukken over het 'herstel' van de Amerikaanse economie. Het is echt de ene kanttekening na de andere. Bernanke is er absoluut nog niet van overtuigd dat het binnenkort allemaal beter blijft gaan. Nog opmerkelijker is dat een paar belangrijke Europese gezagsdragers (Monti en Merkel) tamelijk optimistische uitspraken doen over de toekomstige ontwikkelingen in de eurozone. Uitspraken die ook een serieus stuk optimistischer zijn dan die van de OESO. De OESO namelijk ziet nogal wat beren op de Europese herstelweg en roept de verschillende regeringen op om veel meer maatregelen te nemen om dat herstel te ondersteunen. Voor het zover is verwacht de OESO overigens dat de groei van de eurozone dit jaar niet hoger gaat uitkomen dan 0,2%. 

- In Nederland begint het parlement heel erg langzaam toch een beetje tegenwicht te bieden aan de lobby van de banken en de DNB. 3,5 jaar na het uitbreken van de crisis moet er een onderzoek komen over de vraag of het verstandig is de banken te splitsen in een zakenbank en een nutsbank. Beter laat dan nooit, maar dat onderzoek moet natuurlijk een veel bredere opzet krijgen. Te weten: hoe kunnen we op een verstandige manier voorkomen dat we als samenleving nog een keer in grote problemen kunnen komen als er in de financiële wereld grote dingen misgaan? En dan zijn er ook andere manieren dan het splitsen van banken te bedenken. Het is zelfs maar helemaal de vraag of dat splitsen iets gaat helpen, want wat gaat er gebeuren als zo'n zakenbank in grote problemen geraakt. Denk alleen maar even aan Lehman in 2008.

- En dan zijn er altijd cijfers uit de VS waar de beursmannetjes toch altijd weer een lachwekkend positieve draai aan weten te geven. U weet ondertussen wel hoe dat gaat. Een miniplusje wordt opgeblazen tot een enorme meevaller en minpuntjes worden met de snelheid van het licht naar het grote niets gestuurd. En erover nadenken wordt ten strengste verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten