maandag 5 maart 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die (voorlopig) nog erg laag zijn. Berichten zijn er weinig en de inhoud ervan niet prettig, maar in tegenstelling tot veel eerdere dagen lijken handelaren/beleggers daar nu iets gevoeliger voor te zijn.

- Eén van de berichten betrof de stand van zaken met betrekking tot de herstructurering van de uitstaande Griekse schulden. Nu blijkt dat een aantal partijen uit de particuliere sector nog niet akkoord is gegaan met de aan hun voorgestelde afschrijvingen. En dus nemen de twijfel en onzekerheid met betrekking tot de hele deal ook weer toe.

- Een ander bericht had betrekking op de laatste verwachtingen ten aanzien van de toekomstige groei van de Chinese economie. Daar wordt nu gedacht aan 7,5% groei en 4,5% inflatie. Beide getallen gaan natuurlijk niet gehaald worden. De groei gaat veel lager uitkomen vanwege alle problemen waar de Chinese economie nu mee geconfronteerd wordt en het inflatiepercentage is te lachwekkend voor woorden. Denk daarvoor nog maar even aan de toegekende verhogingen van het minimumloon van minstens 15% een paar weken geleden. Zijn de Chinese werkgevers zo blij dat de werknemers iedere dag naar hun werk komen dat ze dergelijke cadeaus gaan uitdelen of is er iets anders aan de hand? Een veel hogere inflatie waarvoor men gecompenseerd wil worden bijvoorbeeld?  

- In Nederland gaat er drie weken geneuzeld worden over bezuinigingen van een paar miljard euro. Weet u nog wat diezelfde mensen nodig vonden dat de Grieken moesten doen om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Lonen -15%, pensioenen -10% en aantal ambtenaren -10%. Nu maar eens afwachten waar onze bazen mee gaan komen om zich aan de eerder gemaakte afspraken te houden. Eens opletten wat er hier allemaal onhaalbaar is, maatschappelijk niet verantwoord en andere bullshit. Misschien kan er eens een vergelijking gemaakt worden met wat er in dit soort situaties gebeurt in het bedrijfsleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten