donderdag 15 maart 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere noteringen, met omzetten die maar weinig voorstellen. Berichten zijn er meer dan voldoende, de inhoud ervan is volkomen duidelijk, maar niet desastreus slecht, dus worden ze door handelaren/beleggers volledig genegeerd. U kent het patroon ondertussen.

- Neem bijvoorbeeld het nieuws over de autoverkopen in de eurozone. Die zijn fors (bijna 10%) aan het dalen. Hoe dat past in een verwacht economisch plaatje van: het gaat nu even wat minder, maar binnenkort treedt er weer herstel op, is ons bij AFS niet zo duidelijk.

- Dan zijn er de vele berichten uit China. Geen dramatische klappen, maar wel bijna allemaal minnetjes tot minnen. Daar kan echt maar één conclusie uit getrokken worden: de problemen in China nemen in een strak tempo toe en de groei is aan het afnemen. Hoe dat past in “het gaat binnenkort allemaal beter” verhaal begrijpen we ook niet helemaal…

- Over het VS herstel hebben we het hier al veel vaker gehad. Het gaat daar zo 'goed' dat Ben B. door vast te houden aan het zeer lage rentebeleid er voor gaat zorgen dat de pensioenproblemen daar nog een stuk groter gaan worden en dat de spaarders de komende 2 jaar ook helemaal nergens op hoeven te rekenen. Kan iemand ons proberen uit te leggen hoe dat past in een herstelverhaal?  Over welk herstel hebben we het dan eigenlijk?  

2 opmerkingen:

  1. "Herstel" betekent dat bankmannetjes ervan overtuigd zijn dat de propaganda middelen in de nabije toekomst machtig genoeg zijn om iedereen te laten geloven dat de crisis is opgelost. De economische problemen worden veroorzaakt door de angst voor iets dat er niet is volgens die mannetjes. Was ik ook maar econoom geworden, dan geloofde lekker zorgeloos en naief ook in sprookjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Kees,

    ik weet niet of je dit ooit leest. Via deze weg wil ik je bedanken. Ik volg je beurscommentaar al jaren en door het inzicht dat je ons verschaft hebben wij de afgelopen jaren veel slimme financiele beslissingen kunnen nemen. Als je er ooit over denkt een politieke partij te starten: mijn stem heb je.

    MvG

    BeantwoordenVerwijderen