dinsdag 13 maart 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen lekker in. Bijna alleen maar hogere noteringen met overigens weinig bijzondere omzetten. Is de inhoud van het beschikbaar gekomen nieuws dan verbeterd? Absoluut niet, maar de financiële markten beginnen zich steeds meer te realiseren dat ze de verantwoordelijke autoriteiten volledig 'in the pocket' hebben.

- Het is meer dan duidelijk geworden dat die autoriteiten wereldwijd maar één belangrijke doelstelling lijken te hebben: hoe houden we de financiële markten rustig en te vriend? Als het maar goed gaat met de financiële markten, gaat het ook goed met de wereld, of zoiets. Er hoeft op die markten maar iets te gebeuren of het is 'Ben B., Mario D., Klaas K. en Merv K. to the rescue'. Nu de markten daar zelf ook meer en meer van overtuigd raken, is er natuurlijk geen enkele reden meer om ook maar ergens op te letten, want als het misschien ergens gaat tegenzitten, 'weten' we wat er gaat gebeuren.

- Er is echter een autoriteit die zich gelukkig realiseert dat de wereld een heel stuk groter is dan de financiële markten en dat alles en iedereen telkens maar klakkeloos ondergeschikt maken aan die financiële markten niet noodzakelijk een goed idee is. We hebben het dan over Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank, die als enige niet met alle steunmaatregelen akkoord gaat. En ook vraagt om het zo snel mogelijk terugdraaien van sommige maatregelen.

- Vanmiddag nieuwe cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Als u daar naar kijkt moet u in gedachten blijven houden dat de Amerikaanse regering per maand minstens $ 100 mrd meer uitgeeft dan er binnenkomt en dat een paar miljoen Amerikanen al een hele tijd geen rente en aflossing meer betalen op hun uitstaande hypotheken en daar ook mee wegkomen. Dat geld kan aan andere dingen uitgegeven worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten