vrijdag 16 december 2011


- Er gebeurt vanmorgen ongeveer niets op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. En net als eerdere dagen is er nieuws genoeg, maar ontbreekt bij handelaren/beleggers de wil om er ook maar iets mee te doen.

- Het bericht van de dag betrof de uitspraken van IMF-voorzitter Lagarde over de ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis. Mevrouw Lagarde waarschuwde ervoor dat de bestaande problemen nog een stuk groter kunnen worden. Zeker als er niet beter samengewerkt gaat worden en landen meer voor de directe korte termijn eigenbelangen gaan kiezen, worden de vooruitzichten somberder.

- Gisteren kwamen er wel een paar niet tegenvallende cijfers uit de VS beschikbaar. Zo worden er langzaam maar zeker minder mensen ontslagen, maar van meer nieuwe banen is nog maar weinig sprake. Het begint erop te lijken dat het Amerikaanse bedrijfsleven wel zo'n beetje uit-gereorganiseerd is. Er waren ook enkele meevallertjes in regionale enquêtes met betrekking tot de industrie. Tegelijkertijd viel het macro-economische cijfer met betrekking tot industriële productie echter behoorlijk tegen. Hoe dit met elkaar in overeenstemming gebracht kan worden, is ons nog niet helemaal duidelijk.

- Los daarvan kan het misschien wel zo zijn dat het aan de productiekant van de Amerikaanse economie wat beter gaat, aan de inkomenskant is daar geen enkele sprake van. En dat is voor ons bij AFS de belangrijkste reden waarom wij niet geloven in een blijvend herstelverhaal. Met blijvend torenhoge begrotingstekorten kan de consumptie misschien op peil blijven, maar beter gaat het niet worden.

- In de rubriek 'boefjes en grotere boeven' vandaag een rapport over hoe Spaanse banken omgaan met de problemen op de huizenmarkten daar. We weten ondertussen wel dat het vooruitschuiven van problemen de normaalste zaak van de wereld is geworden, maar de mate waarin die Spaanse banken dat doen, is van een hogere orde. Dan hebben we het over creativiteit in het kwadraat. Hopelijk kunt u zelf wel bedenken wat daar de onvermijdelijke consequenties van gaan zijn.

1 opmerking:

  1. beste Kees,

    Je schrijft:
    "We weten ondertussen wel dat het vooruitschuiven van problemen de normaalste zaak van de wereld is geworden, maar de mate waarin die Spaanse banken dat doen, is van een hogere orde."

    Kan je hier wat voorbeelden of links laten zien die hier over gaan..

    BeantwoordenVerwijderen