donderdag 8 december 2011


- Het is vanmorgen bijzonder rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. U begrijpt waarom: vandaag en morgen zijn het eurotop-dagen, dus alles en iedereen wacht op de uitkomsten ervan.

- En die uitkomsten gaan tegenvallen. Misschien dat een paar top PR-mannen/vrouwen er nog een verhaal van kunnen maken, maar inhoudelijk gaat er erg weinig veranderen. De plannen waar nu over gesproken moet worden zijn simpelweg te ingrijpend en de belangentegenstellingen te groot, om tot een overeenkomst te kunnen komen. Minimale stapjes in de goede richting gaat misschien nog lukken, maar daar gaat het bij blijven. Wat er waarschijnlijk wel gaat gebeuren is dat er een volgende topconferentie aangekondigd wordt waarin dan weer verder gepraat kan worden.

- Vanmiddag ook nog een ECB-rente vergadering. Er zijn droefsnoetjes die willen dat de korte rente verder verlaagd gaat worden. Onthoud die namen en luister er nooit meer naar. De reden? Als een korte rente van 1,25% geen positieve effecten heeft, gaat een rente van 1% of 0,75% daar geen verschil in brengen. Dat wel denken, is een stuitend gebrek aan inzicht in alles etaleren.

- Waar de roze brillen en de pennenlikkers ook maar niet over willen nadenken, is de ontwikkeling van de armoede in de VS. Iedere maand nieuwe cijfers die 
om mysterieuze redenen iedere keer razendsnel in het grote niets verdwijnen. Niet bij ons. Ondertussen krijgen namelijk meer dan 46 mln !!! Amerikanen voedselbonnen (dat is een op de zes Amerikanen) en dat aantal blijft sterk toenemen. Hoe er dan nog gesproken kan worden over een blijvend economisch herstel in de VS is voor ons een volkomen raadsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten