maandag 19 december 2011


- Het is vanmorgen opnieuw heel erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor. Zoals al veel vaker de afgelopen weken is de inhoud van de berichten kristalhelder maar weigeren handelaren/beleggers er simpelweg naar te kijken. Dit plus het traditionele peilloos domme gewauwel over een eindejaarsrally maakt dat er toch meer plusjes dan minnetjes genoteerd worden.

- Het grote verhaal van de afgelopen maanden is natuurlijk dat de verantwoordelijke autoriteiten keihard aan het werk zijn om het grote publiek en het bedrijfsleven zo nerveus mogelijk te maken. Ieder plan wat later niet blijkt te werken en opgevolgd wordt door een groter volgend plan wat ook niet werkt wat dan weer gevolgd wordt door een nog groter plan wat natuurlijk ook niet werkt, heeft dat effect. En nerveuzer wordende consumenten en bedrijven gaan natuurlijk niet lekker consumeren en investeren. Sterker, die gaan het allemaal wat rustiger aan doen met als onvermijdelijke resultaat dat de groei afzwakt en een recessie onvermijdelijk is.

- En de volgende grote teleurstelling komt eraan. De Europese hotemetoten willen het IMF betrekken bij de 'redding' van de eurozone. De essentie van het IMF is echter 'met elkaar voor elkaar'. En elkaar is dan alle landen in de wereld. Denken we nou echt dat alle lidstaten van het IMF het een goed idee vinden om geld ter beschikking te stellen aan een van de rijkste gebieden op aarde. Denkt u dat de emerging markets gaan bijdragen aan een fonds om de eurozone te steunen en denkt u dat de Amerikaanse regering geld ter beschikking gaat stellen, om nog maar te zwijgen over de Britten en de Italianen. Korte samenvatting van dit plan: D O A (in goed Amerikaans: Dead On Arrival). 

- Bovenstaande processen zijn niet alleen van toepassing op de eurozone. In de VS gebeurt precies hetzelfde. Zoek maar eens uit wat er in Washington aan het gebeuren is met betrekking tot het al dan niet verlengen van een tijdelijke belastingverlaging (payroll tax cut). Dat is van een tamelijk gruwelijke onverantwoordelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten