- Op de bekende Europese aandelenmarkten heerst een afwachtende stemming. Handelaren/beleggers waren meer dan bereid allerlei onzin over nieuwe plannen om de eurozone te 'redden' voor waar aan te nemen, maar toen kwamen de berichten van Standard and Poor's over de kredietwaardigheid van landen in de eurozone. En nu wisselen plusjes en minnetjes elkaar af, met omzetten die weinig voorstellen.
- Duitsland en Frankrijk zouden het eens zijn over allerlei te nemen maatregelen. Mooi. Maar er kan natuurlijk ook gekeken worden naar wat die maatregelen nu precies zijn en waar over gezwegen wordt. Ook deze keer gaat het primair over hoe in de toekomst voorkomen moet worden dat één en ander nog een keer gaat gebeuren. Over wat er nu moet gebeuren om uit de problemen te komen, is nagenoeg niets te vinden.
- En precies dat is natuurlijk de voornaamste reden waarom de kredietwaardigheidsbeoordelaar s nerveuzer worden. De problemen worden immers per dag groter en hoe meer het economisch tegen gaat zitten, hoe moeilijker het wordt om geloofwaardige oplossingen te bedenken.
- Het is nog vervelender, want mogelijke neerwaartse bijstellingen van de kredietwaardigheid van belangrijke landen gaan de oplossing van alle problemen nog een stuk ingewikkelder maken. Denk maar aan het EFSF waarmee van alles en nog wat gekocht moet gaan worden. Dat EFSF is een zeer creatief opzetje waar zo hoog mogelijke ratings cruciaal voor zijn. Neerwaartse bijstellingen van die ratings ondermijnen dat EFSF en dus de plannetjes die daar op gebaseerd waren.
- Dat het economisch tegenzit in de eurozone wordt ook per dag duidelijker. Gewoon de beschikbaar komende cijfertjes volgen en die niet vergelijken met wat er voorspeld is, maar met wat ze drie en zes maanden geleden waren. Over de richting van de beweging kan geen verschil van mening meer bestaan, over het tempo ervan kunnen de roze brillen en pennenlikkers nog even blijven liegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten