vrijdag 2 december 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. Bijna alleen maar hogere noteringen, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Nieuws is er meer dan voldoende en handelaren/beleggers zijn voor de zoveelste keer in staat daar volkomen verkeerde conclusies uit te trekken.

- In het grote verhaal van de Europese schuldencrisis weten de hotemetoten steeds beter de roze brillen en de pennenlikkers te manipuleren. Heel simpel; hang ze een worst voor en ze gaan er als pitbulls aan hangen. Niet denken, maar kopen. Nu worden er weer verhalen verteld/plannen gemaakt/opzetjes gepubliceerd voor de volgende topconferentie op 9 december. Nieuwe verdragen, meer ECB etc. etc. Misschien kunnen we eens even stilstaan bij de resultaten van de vorige topconferentie van eind oktober. Toen waren de roze brillen en de pennenlikkers ook helemaal euforisch. Dat was de conferentie met de afspraken over het EFSF, over Griekenland en over meer vermogen voor de banken. Tot nu toe is daar echt helemaal niets van terechtgekomen. En de plannen waar nu over gepraat wordt, zijn een stuk ingrijpender dan die van oktober. Conclusie??

- In de VS gaat alle aandacht uit naar de komende cijfers over de arbeidsmarkt. Het gaat daar misschien wel iets beter, maar veel gaat het niet zijn. Als de ontwikkelingen op een rijtje worden gezet gaan er wel wat banen bijkomen, maar blijft de salarisontwikkeling tegenvallen en neemt vooral het aantal part time banen toe. Geen echt herstelverhaal. Afhankelijk van de vraag hoeveel mensen zich helemaal van de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken gaat het werkloosheidspercentage iets hoger of lager worden, maar veel gaat het niet zijn.

3 opmerkingen:

 1. Geachte heer de kort,

  Zou een oplossing/voorkoming van de volgende crisis, het verbieden van securitisatie zijn?
  Hierdoor dragen banken weer zelf de risico's van de producten die ze verkopen en neemt de onderlinge verwevenheid af.
  Ik kan me voorstellen dat NINJA leningen hiermee tot het verleden behoren.
  Zou zo'n verbod technisch en politiek haalbaar zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Alexander Bouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jim Rogers krijgt gewoon gelijk. Linksom of rechtsom wordt de oplossing monetaire verruiming. Nou ja, oplossing? De euro wordt net als de dollar worthless confetti om met Marc Faber te spreken. In nominale termen maakt de AEX misschien nog sprongen omhoog, maar in real terms wordt het gewoon bergafwaarts de komende tien jaar. Krijgen die Maya's toch gelijl ;-)
  Greetz,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel ik veel indrukken overhield van een reis langs de overblijfselen van de Mayacultuur herinner ik me vooral knappe staaltjes bouwkunst en veel bloeddorst. Maar voorspellingen over monetaire verruiming of over het gevaar van een systeemcrisis waren toen nog niet opgegraven. Mogelijk nu wel en ik ga daar morgen eens naar Googelen. Als hier in Europa niemand weet hoe het verder moet, behalve Kees maar zijn aanpak vraagt teveel realisme en zelfkastijding bij de landen in problemen, moeten we soms zoeken op minder voor de hand liggende plaatsen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen