donderdag 15 december 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is het opnieuw vrij rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor en de beschikbaar gekomen berichten zijn niet opvallend/opmerkelijk genoeg om een beweging op gang te brengen.

- Wat er wel gebeurt, is dat het vertrouwen van beleggers in een goede afloop van de ontstane problemen langzaam verder onder druk komt te staan. Begrijpelijk, want de neuzen willen over ongeveer geen enkel onderwerp maar dezelfde kant op gaan staan. Series meningsverschillen en ruzies worden in de publiciteit uitgevochten. Alles en iedereen heeft overal een mening over. En zo gaat het maar door, met als resultaat dat die beleggers nerveuzer worden en nerveuze beleggers verkopen. Veel moeilijker is het niet. Die lagere koersen op allerlei markten zijn geen toeval.

- Maar er moet wel belegd worden. Er wordt dus gezocht naar 'safe havens', plaatsen waar de risico's in de perceptie een stuk minder zijn. Zo komen Amerikaanse staatsleningen weer in beeld en neemt de belangstelling voor dollars dus toe. Voor alle duidelijkheid: in de VS gaat het echt niet veel beter dan in de eurozone, maar handelaren zijn net hondjes, ze reageren nou eenmaal op de hardste geluidjes en de felste lichtjes. En die komen de laatste tijd uit de eurozone. Maar daar kan iedere dag verandering in komen.

- Op andere plaatsen in de wereld gaat het eigenlijk niet veel beter. Zet de berichten uit China maar eens op een rijtje. De Chinese hotemetoten weten tientallen minnen te vertalen in geweldig groeicijfers, maar zelfs de beleggers geloven die niet meer. Kijk daarvoor maar naar de ontwikkelingen op de Chinese beurzen. Waarom staan die zoveel lager als het zo goed zou gaan in China? En dat wil wat zeggen he? Beleggers die groeicijfers niet meer geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten