donderdag 1 december 2011

- Na de 'alle kurken er af'- markt van gistermiddag is het vanmorgen een stuk rustiger. Plussen en minnen wisselen elkaar af, met omzetten die overigens heel behoorlijk zijn. Per saldo noteren de bekende indices rondom de slotstanden van gisteren. Nieuws is er meer dan voldoende, de inhoud ervan bijna alleen maar tegenvallend, maar waarom zou je daar naar kijken of erover nadenken?

- Gistermiddag dus dat bericht van een aantal centrale banken over gecoƶrdineerde liquiditeitssteun aan banken. Als iemand dat ziet als goed nieuws, dan is die persoon serieus de weg kwijt. Dit bericht impliceert namelijk dat de problemen bij de banken waarschijnlijk een stuk groter zijn dan we denken en het impliceert ook dat de Amerikaanse autoriteiten vrezen dat de Europese problemen makkelijk kunnen overslaan naar hun markten. Bovendien wordt er helemaal niets opgelost. Er is alleen afgesproken dat als het onderlinge wantrouwen tussen de banken te groot wordt, er een beroep gedaan kan worden op de centrale banken. Het resultaat hiervan gaat natuurlijk zijn dat het wantrouwen ook makkelijker kan toenemen, want er is een ontsnappingsfaciliteit gecreƫerd. Ondertussen blijft de economische realiteit verslechteren, nemen dus ook de problemen van de banken alleen maar toe, hetgeen het wederzijdse wantrouwen verder versterkt waardoor er een groter beroep gedaan gaat worden op die steun. Ziet dat eruit als een neerwaartse spiraal of ziet dat eruit als een neerwaartse spiraal?

- Hier wordt dus niets opgelost, er wordt wat tijd gewonnen en in die tijd gaan de problemen onvermijdelijke verder toenemen. En dat is precies het patroon van alle plannen/maatregelen van de afgelopen drie jaar. Niets meer en niets minder.

- Let voor de aardigheid eens op de ontwikkelingen in de economische realiteiten van China en Japan en probeer dan eens te bedenken wat daar de mogelijke consequenties van kunnen zijn. Ons idee? Niet veel goeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten