dinsdag 20 december 2011


- Er gebeurt vanmorgen opnieuw bijna niets op de bekende Europese aandelenmarkten. Minimale omzetten en beperkte koersbewegingen bepalen het beeld. Meer plusjes dan minnetjes zorgen voor de stijgingen van de indices. En het volkomen en totaal weigeren ook maar te kijken naar wat er aan de hand is, blijft de houding van handelaren/beleggers.

- Gisteren de uitspraken van de nieuwe ECB-president Draghi over 2012. Hij voorspelt moeilijke financiële markten en dat is natuurlijk niet meer dan een al openstaande  deur nog even keihard uit z'n hengsels trappen. Onze Italiaanse vriend kan ook eens even stilstaan bij wat de rol van de verantwoordelijke autoriteiten in dat proces is geweest. Die autoriteiten zijn namelijk al ruim drie jaar steeds groter en heftiger in die markten aan het ingrijpen. Denk aan de begrotingstekorten, aan het verlagen van de korte rente, aan het geven van garanties, aan het kopen van staatsleningen, aan het verstrekken van steeds meer liquiditeitssteun en aan het telkens veranderen van de regels. Met als opgetelde resultaat dat er weer een recessie aankomt, dat de spaarders op hun knieën gezet zijn, er grote problemen zijn ontstaan in de pensioenwereld en dat het vertrouwen van consumenten en bedrijven zwaar onder druk is komen te staan. En dan voorspellen dat er een moeilijk jaar op de financiële markten aankomt. Goeie bal, Mario, goeie bal.

- Een andere reden waarom het een moeilijk jaar gaat worden is dat de grote landen het maar nergens met elkaar over eens willen worden. Gisteren het verhaal over de mogelijke steun van het IMF voor de eurozone, vanmorgen de tekst dat de Britten daar in ieder geval niet aan willen meewerken. Dat belooft niet veel goeds.

- In de VS is het beeld trouwens niets beter. Daar zijn de politici zo verdeeld dat echt alles, maar dan ook alles wordt aangegrepen om punten te scoren en de andere kant waar mogelijk maximaal dwars te zitten. Als er economisch nou geen problemen zijn, maakt dat allemaal niet zoveel uit, maar in de VS zijn echt grote problemen ontstaan. Dan op geen enkele manier willen samenwerken, is zeldzaam onverantwoordelijk.

- En de roze brillen die denken dat er in de VS iets van een herstel aan het optreden is, die moeten maar even naar de laatste cijfers over het onderzoeksbureau Gallup kijken over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Korte samenvatting: in vergelijking met een jaar geleden gaat het op die arbeidsmarkt maximaal een heel klein beetje beter. En niets meer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten