woensdag 21 december 2011


- Handelaren/beleggers trakteren zich ook vandaag op een rondje hogere koersen. Waarom? Dat weten ze zelf ook niet, maar het is wel leuker dan verkopen. Of zoiets. Er is in ieder geval geen enkel verband met welke financieel-economische realiteit waar dan ook voor te vinden. Sterker, als daar maar langer dan een seconde naar gekeken wordt, is het de allerhoogste tijd om erg nerveus te worden.

- Vanmorgen konden Europese banken inschrijven op goedkoop geld van de ECB. En dat hebben ze gedaan ook: voor € 489 mrd !!  Hoe duidelijk willen beleggers te zien krijgen dat de banken elkaar niet meer vertrouwen en zoveel mogelijk via de ECB willen opereren. Hoe kan dat anders gezien worden dan extreem slecht nieuws? Heeft er al eens iemand stil gestaan bij de vraag hoe/wanneer een en ander teruggedraaid kan/gaat worden? Nog een vraagje. Wat moet er gebeuren, willen die banken elkaar wel weer gaan vertrouwen? En: is dat al aan het gebeuren? En: is er ook maar een iemand in de hele wereld die geen roze bril of pennenlikker is die denkt dat het alsmaar groter en heftiger optreden van de centrale banken iets oplost?

- Los van de bovenstaande volkomen gekte zijn er de berichten uit de economie. Wat denkt u van de waarschuwing van het IMF dat de wereldeconomie op een kruispunt terecht is gekomen en erg makkelijk de verkeerde afslag in kan slaan. Of van de laatste cijfers uit Japan die weinig positief waren. Of van de laatste uitspraken van de Chinese premier die zwaar te denken geven. En bedenk altijd: de hotemetoten proberen altijd zo positief mogelijk te zijn. Ze zien echt wel wat er aan de hand is, maar missen nagenoeg altijd de bereidheid om serieus in te grijpen.

- De huizenmarkt dan maar. Incidenteel komt er een berichtje wat niet erg slecht is. En dat wordt dan uiteraard 'vertaald' als turbo-mega-maxi-toppie-toppie. Doe daar s.v.p. niet aan mee. Zoek zelf even uit wat de realiteit is.

1 opmerking:

  1. Even goed kijken naar de huizencijfers. Wat wordt er gebouwd? Jawel, appartementen waar voormalige huiseigenaren als huurder in terecht kunnen...

    BeantwoordenVerwijderen