woensdag 14 december 2011

- Het is ook vanmorgen erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Lage omzetten en bijna alleen maar wat lagere noteringen. Nieuws is er meer dan voldoende, maar er zijn simpelweg te weinig berichten die gepimpt kunnen worden tot goed/meevallend/verbeterend nieuws.

- Gisteren een serie berichten uit de VS. Eerst de cijfers over de detailhandelsverkopen in de maand november. Die vielen dik tegen terwijl alles en iedereen toch zo heel erg positief was over de start van het Kerstverkopen-seizoen eind november. Hoe kunnen al die fijne+ plussen dan opgeteld niet meer dan een minimini-plusje zijn? En voor de mensen die maar blijven weigeren te begrijpen wat de ontstane realiteit is: kijk even naar de laatste uitspraken van Best Buy.

- Ook was er in de VS weer een korte rentebesluit plus toelichting van het FOMC van de Federal Reserve. Korte samenvatting: de economie kabbelt langzaam door, terwijl de risico's groot zijn. En blijf bedenken dat de monetaire en fiscale autoriteiten in de VS al een paar jaar echt alles uit de kast hebben gehaald om die economie te stimuleren. En dan zijn er ook nog mensen die geld van anderen beheren die teleurgesteld zijn dat de Fed niet nog meer doet.

- Tenslotte was er de uitkomst van de periodieke grote enquĂȘte in het midden- en kleinbedrijf. Korte samenvatting: het gaat iets minder slecht dan even geleden. En daar blijft het bij.

- In eigen land is het economische tij aan het verslechteren. Gisteren het CPB-'recessie-in-Nederland-verhaal'. Nu teksten over volgende bezuinigingen en een aantal berichten over forse ontslagrondes. Dat gaat het vertrouwen in een fijne toekomst onder druk zetten en dus ook de bestedingen en dus ook de groei. De spiraal omlaag versnelt, en niets anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten