vrijdag 23 december 2011


- Op de bekende Europese aandelenmarkten blijven handelaren/beleggers, net als kinderen van 6-7 jaar, hardnekkig geloven in de Goede Sint en zijn zwarte pieten. En dus blijven ze zichzelf cadeautjes geven in de vorm van wat hogere koersen. En net als kleine kinderen die zich totaal niet druk maken over de hun omringende realiteit doen handelaren/beleggers dat ook niet.

- En dat geeft de roze brillen en de pennenlikkers de gelegenheid met totale onzinverhalen te blijven komen. Gisteren in de VS weer twee zogenaamde plussen. Op de eerste plaats de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen en op de tweede plaats cijfers over de arbeidsmarkt.

- Maar wat is de realiteit? Die is dat de economische groei over het derde kwartaal weer iets naar beneden is bijgesteld, primair vanwege tegenvallende consumenten bestedingen, die is dat de beschikbare reƫle inkomens van alle Amerikanen duidelijk dalen, die is dat er nauwelijks nieuwe banen bijkomen en die is dat een aantal andere indicatoren aangeven dat die Amerikaanse economie maximaal wat voortsukkelt en niet meer dan dat. U begrijpt ondertussen wel dat deze berichten onmiddellijk in het grote niets zijn verdwenen.

- In de eurozone wil de ECB de inzet nog verder verhogen. Nu verhalen over mogelijke kwantitatieve verruiming om de euro-economie een volgend duwtje in de rug te geven. En dat past precies in het grote beeld van steeds meer, steeds groter en steeds ingrijpender maatregelen. Dat de ECB daarmee steeds verder een fuik inzwemt en steeds onduidelijker hoe en wanneer de weg terug wordt ingeslagen, lijkt er niet toe te doen. Dat er steeds verder afgeweken wordt van de situatie dat de banken en de particuliere sector er in een economie met elkaar uit moeten komen en dat de centrale bank hoogstens wat moet duwen en trekken lijkt er ook helemaal niets meer toe te doen. Het begrip 'vrije markt economie' moeten we maar eens helemaal vergeten. In China en Rusland worden de autoriteiten per dag jaloerser. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten