woensdag 28 december 2011


- Het is voor de zoveelste keer de afgelopen weken weer extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Koersbewegingen en omzetten stellen helemaal niets voor. Dat de inhoud van de beschikbaar gekomen berichten wel iets voorstelt, maakt handelaren/beleggers ook voor de zoveelste keer helemaal niets uit. En zo blijft men zichzelf een rad voor ogen draaien.

- Enkele van die berichten dan maar. Te beginnen in eigen land. Wat denkt u van het nieuws over de mogelijke verlagingen van veel pensioenen in 2013? Wat gaan daar de consequenties van zijn voor bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen, de bestedingsbereidheid en de bedrijfsinvesteringen? En wat gaan dus de consequenties zijn voor de economische groei en de resultaten van de bedrijven? Voor het geven van de juiste antwoorden op die vragen hoef je echt niet gestudeerd te hebben.

- En wat denkt u van het bericht dat de Europese banken weer mega-bedragen bij de ECB hebben geparkeerd? Klinkt dat als meer onderling vertrouwen bij de banken? Betekent het dat het binnenkort misschien wat beter gaat met de Europese economie?

- Nog meer vertrouwen, nu in de VS waar het consumentenvertrouwen aan het verbeteren is. Maar kan dat blijven duren als nagedacht wordt over de ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkten waar de prijzen maar blijven dalen en steeds meer mensen geconfronteerd worden met een hypotheek waarvan de waarde hoger is dan de waarde van hun huis? En die prijzen blijven maar dalen ondanks dat de hypotheekrente op het laagste niveau ooit terecht is gekomen. Klinkt dat als binnen kort gaat het beter?

- Kijk zelf even naar de laatste macro-economische cijfers uit Japan en probeer er eens een positieve draai aan te geven. Ons lukt dat niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten