maandag 12 december 2011

- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen niet best. Bijna alleen maar lagere noteringen, met omzetten die niet bijzonder zijn. Blijkbaar is het euro-top effect al weer uitgewerkt.

- Veel opmerkelijker was dat handelaren/beleggers zichzelf nog een paar dagen hebben weten wijs te maken dat er n.a.v. die top een verandering ten goede zou kunnen komen. Er zijn vier grote problemen in de euro-zone. De opgetelde schuldenposities, de verdiencapaciteit van de verschillende landen, de financiële posities van de banken en, in sommige gevallen, de overheidsfinanciën. Als de uitkomsten van de top naast dit rijtje worden gelegd, dan kunt u de conclusies zelf ook wel trekken.

- In dat hele proces is het VK ook nog in staat geweest om zichzelf buitenspel te zetten. De Britten wilden geen soevereiniteit opgeven en hun eigen financiële sector beschermen. Dat is natuurlijk helemaal legitiem, maar de onvermijdelijke consequentie gaat zijn dat het VK steeds minder partij gaat worden in de Europese besluitvorming.

- In het proces van financiële waarheidsvinding wat zich sinds de zomer van 2007 door de wereld heen beweegt, gaat ook Nederland onvermijdelijk aan de beurt komen. En de financiële markten gaan oog krijgen voor de volledig opgeblazen huizenmarkt in ons land. Wat dat gaat betekenen, is nu niet te voorspellen, maar er kan zomaar onrust over ontstaan omdat iedereen begrijpt dat één en ander een dikke min voor de banken kan worden. Kan he, moet niet…..

- De banken blijven in het middelpunt van de belangstelling staan. En terecht, want alle denkbare oplossingen van de crisis lopen via die banken. Die banken vertrouwen elkaar niet meer, zijn bang voor meer economische problemen en zijn dus vooral bezig met het versterken van hun eigen posities. Er is dus duidelijk minder belangstelling voor krediet verlenen. En dat brengt andere bedrijven in problemen die afhankelijk zijn geworden van lekker veel en goedkoop krediet. Faillissementen, here we come.

1 opmerking:

  1. Beste heer de Kort,

    Volg uw analyses al een tijd met belangstelling. Wat kunt u mij adviseren te doen met spaargeld bij nederlandse banken wat meer is dan het deposito garantiestelsel?? Gaan de nederlandse banken omvallen als mogelijk de huizenmarkt verder inzakt...?? Waar moet dit spaargeld naartoe???

    BeantwoordenVerwijderen