maandag 5 december 2011


- Op de bekende Europese aandelenmarkten blijven handelaren/beleggers zichzelf wijsmaken dat er binnen afzienbare tijd maatregelen genomen gaan worden die de Europese schuldencrisis gaan verlichten. Als je dat gelooft, kun je natuurlijk kopen. En dat is nu aan het gebeuren. Veel plusjes dus, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Dat het realiteitsgehalte van dat geloof precies nul is, doet voor de rest niet ter zake.

- Ook als we maar een eurocent zouden krijgen voor ieder volledig zinloze euro-verhaal dat in de media terechtkomt, dan konden we vandaag stoppen met werken en de komende jaren een zeer prettig bestaan gaan leiden. Vandaag wat geneuzel over mogelijke steun van het IMF. Wat puntjes. Waarom wordt het IMF erbij gehaald? Zijn de meningen over Europese steunmaatregelen in euroland te verdeeld? Waar gaat dat mogelijke IMF-geld vandaan komen? Denken wij dat het Amerikaanse Congres nieuw geld beschikbaar gaat stellen om Europa te 'redden'? Hebben we al een seconde nagedacht wat er gebeurt met 'onze' bestaande vorderingen op landen tegen de tijd dat het IMF heeft meegedaan en die landen uiteindelijk toch niet alles gaan terugbetalen? Google maar even op IMF en preferenties.

- Waarom moeten er trouwens Europese reddingsoperaties opgetuigd worden. Ieder afzonderlijke land kan zelf alle benodigde maatregelen nemen om het tij te keren. Presenteer een geloofwaardig door het parlement aangenomen plan en de problemen op de financiƫle markten worden een heel stuk kleiner. Dat er zoveel gezeurd wordt over Europese steun betekent alleen maar dat de betreffende landen nog onvoldoende bereid zijn zelf orde op zaken te stellen.

- Het wordt ook de allerhoogste tijd om een ander idee fixe voor altijd te begraven. Het idee dat China 'ons' komt redden. Ain't gonna happen. De problemen in China nemen in zo'n strak tempo toe dat het 'helpen' van andere landen maximaal prioriteit 35 is. En geen punt hoger.

1 opmerking:

  1. Of is Duitsland tijd aan het winnen om ordelijk terug te kunnen naar de D-Mark. Gerald Celente roept het al: Q1 2012 wordt het tijd voor een bank holiday. Het zou mij niet verbazen als die in Duitsland start.

    BeantwoordenVerwijderen