dinsdag 1 juni 2010

1 juni 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen niet best. Bijna alleen maar lagere noteringen, met omzetten die overigens niet heel bijzonder zijn. Concrete berichten met tegenvallers zijn er maar weinig, maar verhalen, geruchten, nieuwe zorgen en twijfels over van alles en nog wat zijn er genoeg.

-Gisteren was er bijvoorbeeld een rapport van de ECB over mogelijk volgende afboekingen bij grote Europese banken. Alsmaar duidelijker wordt dat de recente 'steunmaatregelen' voor Griekenland vooral een volgende reddingsoperatie voor een aantal grote Europese banken is geweest die nog steeds lang niet sterk genoeg zijn om volgend forse afboekingen te kunnen doen. Voor de zoveelste keer sinds de zomer van 2007 moeten de belastingbetalers opdraaien voor eerdere 'fouten' van de banken en de beleggers.

-Nog steeds laten de toezichthouders en de politici zich gijzelen door de financiƫle sector. Het verhaal van het establishment is dat een bank altijd gered moet worden om te voorkomen dat anders de problemen op de financiƫle markten misschien nog groter kunnen worden. Nu nog denken dat de bankmannetjes iets geleerd hebben van de crisis tot nu toe, is jezelf behoorlijk voor de gek houden. Als je weet dat je altijd gered gaat worden als je domme dingen doet, is er geen enkele reden om iets op een andere manier te gaan doen (in het jargon: moral hazard).

-In China gaat alles in de overtreffende trap, ook de speculatie op de huizenmarkt. Veel Chinezen hebben huizen gekocht met maar een doel: dat huis voor meer geld doorverkopen. Er zijn complete steden gebouwd met allemaal nieuwe woningen die ook allemaal leeg staan. Al die woningen zijn betaald en al die eigenaren denken dat ze die leegstaande woningen ook met winst kunnen verkopen. Dit kan natuurlijk alleen maar erg slecht aflopen, de vraag is alleen maar wanneer.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten