dinsdag 8 juni 2010

8 juni 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen niet best, om het eens voorzichtig te formuleren. Er zijn hogere noteringen te vinden, maar het zijn er maar weinig. Het verhaal is dat de beleggers zich meer zorgen gaan maken over alle mogelijke consequenties van de ontstane schuldenposities op allerlei plaatsen.

-Niet alleen de beleggers beginnen daar meer oog voor te krijgen, ook in de politiek begint het te leven. Die verhalen over bezuinigingen in een aantal landen zijn geen toeval. Het idee dat we ons uit de crisis kunnen lenen en besteden, is aan kracht aan het verliezen. Op de eerste plaats omdat de resultaten natuurlijk niet best zijn. Kijk daarvoor maar eens naar cijfers over de groei en de arbeidsmarkt en wat daar voor betaald is. En op de tweede plaats omdat er op sommige plaatsen in ieder geval stil gestaan wordt bij de langere termijn gevolgen van dat lenen. Lees: hoe en wie gaat dat allemaal betalen?

-Die zorgen leven echter niet overal. Denk aan de VS waar het alleen maar gaat om het hier en nu. Ongelimiteerd ingrijpen en we zien wel waar het schip strandt. En wat heeft dat opgeleverd? Lees daar de uitspraken van Ben B. te W. maar over na. Een begrotingstekort van 12% van het nationaal inkomen plus ongelimiteerd gratis geld voor de banken hebben wel voor wat groei gezorgd, maar ook voor terughoudende uitspraken over hoe het verder kan gaan. Geen sterke score, zelfs niet voor de korte termijn.

-Helaas vertaalt die zorg over de uitstaande schulden zich niet in een verstandige oplossing. Nu bezuinigen betekent het economische herstel ondermijnen en daarmee de groei van de werkgelegenheid en de inkomens. Daardoor wordt het omgaan met de bestaande schuldenposities alleen maar nog moeilijker. Die schuldenposities zijn in de tijd zo groot geworden dat er maar een serieuze oplossing is: herstructureren en verliezen nemen. En dan de economie weer op gang brengen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten