donderdag 17 juni 2010

17 juni 2010

-Opnieuw veel wat hogere koersen op de bekende Europese aandelenmarkten, met omzetten die weinig voorstellen. De reden is dezelfde als al weken bekend is; negeer alles wat niet in je kraam van pas komt en blaas mini-plusjes hysterisch op.

-Een zogenaamd goed bericht betreft de publicatie van uitkomsten van 'stress tests' voor banken in Spanje en Duitsland. Zogenaamd he, zogenaamd, want u denkt toch niet dat ook maar een bank niet door die stress test heen gaat komen? Als namelijk bekend zou worden dat een of meer banken die test niet zouden halen, dan zijn die banken ongeveer 10 minuten later feitelijk failliet omdat helemaal niets en niemand er dan nog iets mee te maken wil hebben. Het getuigt ook van een misplaatste minachting voor de beleggers en het publiek om te denken dat die groepen de uitkomsten van die stress testen heel serieus gaan nemen.

-Minder goed tot extreem slecht blijft het nieuws uit de Amerikaanse huizenmarkt. De bouw stort in, het aantal leegstaande woningen loopt uit de hand en de betalingsachterstanden blijven oplopen, om eens wat dingetjes te noemen. Hopelijk is helemaal niemand die denkt dat de Amerikaanse economie een blijvend herstel kan tonen als het maar slechter blijft gaan met die huizenmarkt. Of denkt u dat de Amerikaanse consumenten ongevoelig zijn voor slechte berichten met betrekking tot hun belangrijkste bezit.

-Ook interessant was het bericht dat BP bereid is helemaal vrijwillig een fors bedrag in een potje te stoppen om te betalen voor de problemen die zijn ontstaan na dat olielek. Zo zie ja maar wat een fijn en natuurlijk constructief gesprek met bezorgde politici kan opleveren.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten