donderdag 3 juni 2010

3 juni 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten zit er vanmorgen lekker in. Niet omdat er in Europa goed nieuws gepubliceerd is, maar alleen omdat er gisteren in de VS een aantal ogenschijnlijk prettige berichten uitkwamen. Veel duidelijk hogere koersen dus, met omzetten die niet slecht zijn.

-Die Amerikaanse berichten hadden betrekking op de auto- en de huizenverkopen en lieten mooie groeicijfers zien. Wat de beleggers blijkbaar al weer helemaal vergeten zijn is hoe slecht het vorig jaar om deze tijd ging en hoe groot de invloed van subsidies etc. kan zijn.

-Bij AFS blijven we geloven dat de onderliggende realiteit van de Amerikaanse economie een stuk slechter is dan het lijkt op basis van recente cijfers. Denk aan de arbeidsmarkt, denk aan de loonontwikkeling, denk aan de begrotingstekorten, denk aan de problemen in steden en staten, denk aan de financiële posities van de grote financiële instellingen, denk aan wat er aan het gebeuren is in het commerciële vastgoed en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

-En als u denkt dat wij overdrijven als het gaat over bijvoorbeeld het effect van subsidies, is het misschien aardig om eens uit te zoeken wat er met de autoverkopen in Duitsland is gebeurd nadat er een einde kwam aan regelingen om de autoverkopen te stimuleren.

-De roze brillen zijn ook helemaal enthousiast over de laatste cijfers met betrekking tot de wereldhandel. In vergelijking met een jaar geleden is de waarde van de wereldhandel gedurende het eerste kwartaal van 2010 erg sterk gestegen. Mooi, maar wel een paar kanttekeningen. We weten allemaal dat het eerste kwartaal van 2009 erg slecht was, het gaat in deze cijfers niet over de volumes, maar over de waarde (en de olieprijs bijvoorbeeld was begin dit jaar een stuk hoger dan een jaar geleden) en in vergelijking met een kwartaal eerder is er al sprake van een daling van de waarde van de wereldhandel.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten