woensdag 16 juni 2010

16 juni 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming opnieuw vriendelijk. De omzetten stellen maar weinig voor, maar er zijn meer plusjes dan minnetjes. Net als series dagen hiervoor is de inhoud van ongeveer alle berichten behoorlijk slecht/tegenvallend, maar de bereidheid om ernaar te kijken opnieuw minimaal.

-Een andere mogelijke verklaring is dat in aandelenland de verhalen en teksten van toezichthouders en andere autoriteiten geloofd worden. Die komen natuurlijk met alleen maar geruststellende uitspraken. Het realiteitsgehalte daarvan is met grote regelmaat nul-plus, maar je kunt er wel achter schuilen en als de uitkomst tegenvalt, met je vingertje gaan wijzen en roepen dat anderen hetzelfde hebben gedaan. Inderdaad, de ondertussen klassiek geworden slappe smoezen die al veel geld gekost hebben. En als u zo doorgaat, opnieuw veel geld gaan kosten.

-Het is niet het makkelijkste wat er is, maar probeer altijd te bedenken waar de hotemetoten het niet over hebben als er uitspraken gedaan worden. Wat er verteld wordt is, juridisch gezien, natuurlijk waar, maar bijna altijd maar een klein gedeelte van de hele waarheid. Als die niet-behandelde aspecten ook in het verhaal worden meegenomen, ziet de inhoud ervan er bijna altijd totaal anders uit.

-Een voorbeeld daarvan zijn de ontwikkelingen met betrekking tot BP in de VS. Iedereen kan zo boos worden als hij/zij wil, maar als BP in de VS voor dat ongeval aan alle juridische verplichtingen voldeed en over de benodigde vergunningen beschikte, dat blijven er maar heel weinig mogelijkheden over om BP 'aan te pakken'. Allerlei teksten dat BP dit moet doen en dat BP dat moet doen, hebben geen enkele serieuze basis in een rechtsstaat. Morele afpersing is een strategie en kan werken, maar de langere termijn consequenties daarvan kunnen groot en onprettig zijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten