dinsdag 22 juni 2010

22 juni 2010

-Na een lekker dagje zelfmisleiding tonen de beleggers op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen iets meer realiteitsbesef. Over een breed front wat lagere noteringen zijn het resultaat, al zijn de minnetjes nog steeds kleiner dan de plussen van gisteren. De omzetten zijn net als gisteren niet eens erg laag. Nieuws is er maar weinig en je moet een uberoptimist zijn om er iets positiefs van te maken.

-Het wordt per dag duidelijker dat de grote landen het op geen enkele manier met elkaar eens zijn over welk onderwerp dan ook. In de VS bijvoorbeeld wordt al hard gewerkt aan het volgende plan om de economie te stimuleren terwijl het in euroland alleen maar gaat over bezuinigingen vanwege de alsmaar verder oplopende schuldenposities. Kort door de bocht: in de VS gaat het om het hier en nu en we zien wel waar het schip strandt, in euroland wordt meer naar te toekomst gekeken met de gedachte wat de consequenties kunnen zijn van die toenemende schuldenposities.

-Zelf denken wij dat er zo snel mogelijk gewerkt moet worden aan het serieus versterken van het financiƫle stelsel. Zonder een gezond en sterk financieel stelsel gaat er sowieso geen blijvend herstel optreden. En voor de rest had er al lang geleden goed naar de ontwikkelingen in Japan sinds 1989 gekeken moeten worden om te bedenken wat daar van geleerd kan worden. Wij denken een hoop.

-Ga eens letten op het nieuws over de financiƫle problemen van de Amerikaanse lagere overheden en wat daar aan het gebeuren is. In de VS krijgen meer mensen oog voor de verschillen in arbeidsvoorwaarden in de particuliere- en de collectieve sector. Het begint erg duidelijk te worden dat werknemers in de collectieve sector het nog steeds erg goed hebben, waar in de particuliere sector de gevolgen van de economische problemen hard om zich heen gegrepen hebben. Over die tweedeling is onrust aan het ontstaan. Dat gaat in euroland natuurlijk ook gebeuren.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten