maandag 7 juni 2010

4 juni 2010

-En opnieuw zit de stemming op de bekende Europese aandelenmarkten er wel in. Het nieuws uit Europa zelf heeft daar in ieder geval helemaal niets mee te maken, want dat was voor de zoveelste keer geruststellend tegenvallend. Misschien dat de publicatie van mogelijk mooie cijfers vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt vanmiddag een rol speelt.

-Over die cijfers even het volgende. Het gaat over het aantal nieuwe banen die er in de maand mei in de VS zijn bijgekomen. Dat getal gaat er erg goed uitzien en ook een heel stuk hoger zijn dan het getal van april. Daar is echter een heel bijzondere en vooral eenmalige reden voor. Binnenkort begint er in de VS een grote volkstelling en er worden bijna een half miljoen mensen aangenomen om die telling uit te voeren. Dat proces is nu in volle gang en zorgt dus voor banen. Het betekent natuurlijk wel dat het tijdelijke banen zijn die er over een maand of twee/drie niet meer gaan zijn.

-Nog een opmerking over die Amerikaanse arbeidsmarkt. De problemen zitten niet meer in de particuliere sector, daar gaat het langzaam aan wat beter, De echte pijn is te vinden bij de regionale en lokale overheden waar de komende maanden grote aantallen mensen ontslagen gaan worden vanwege sterk oplopende problemen met de begrotingen.

-De Europese beleggers kunnen zich beter drukker maken over de ontwikkelingen in euroland, want daar wordt per dag duidelijker dat het eerder ingezette economische herstel aan het vertragen is. De laatste cijfers over de groei en de bestedingen zijn tamelijk slecht. En dat ondanks alle maatregelen die genomen zijn om die economie te stimuleren. Misschien kunt u zelf bedenken hoe de consumenten en de bedrijven zich dan opstellen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten